OO3601 visiebeeld Designmuseum Gent © Carmody Groarke, RE-ST, Trans architectuur I stedenbouw

OO3601 Visiebeeld Designmuseum Gent © Carmody Groarke, RE-ST, Trans architectuur I stedenbouw

OO3601 Maquette Designmuseum Gent

OO3601 Maquette Designmuseum Gent

Laureaat: Carmody Groarke, RE-ST, Trans architectuur I stedenbouw

Design Museum Gent breidt uit midden in het historisch centrum van Gent. Reeds in 1922 nam het Museum voor Sierkunsten zijn intrek in het statige 18de-eeuwse Hotel De Coninck met zijn decoratieve salons in de Jan Breydelstraat, waar het vanaf 1958 als volwaardig stedelijk museum functioneerde. In het begin van de jaren tachtig kocht de stad in de Drabstraat een aangrenzend historisch pand, Huis Leten, om er kantoren te huisvesten. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Chambres d’Amis in 1986 ontwierp architect Charles Vandenhove de gevelpui met witte marmer, die herinnert aan verwijderde kruismonelen en de veel oudere structuur van het pand. Van het Hotel De Coninck werd in 1992 de oude achtervleugel vervangen door een nieuwbouw met witte tentoonstellingsruimten naar ontwerp van architect Willy Verstraete. De historische gevel, die een geheel vormt met de gevels van voorbouw en zijvleugels op het binnenhof, bleef daarbij behouden. Hoewel het toen al de bedoeling was een bijkomende uitbreiding te realiseren op een aansluitend perceel in de Drabstraat met een auditorium onder de binnentuin, bleef de open plek in de straat tot vandaag onbebouwd, bleef het museum zonder lift en werd het sanitair in een geïmproviseerde constructie ondergebracht.

Het concept van de Tijdelijke Vereniging van Carmody Groarke uit het Verenigd Koninkrijk met de Belgische teams Trans architectuur I stedenbouw en RE‐ST architectenvennootschap vult nu dit lang verwachte puzzelstuk van de museale site in. Hun ontwerp voor DING - Design in Gent is een wit bakstenen volume dat de rooilijn sluit, maar het museum opent naar de straat. De nieuwbouw verbindt de bestaande gebouwen voor publiek en logistiek met elkaar. Het nieuwe volume stijgt met twee verdiepingen boven de kroonlijst van Hotel De Coninck uit en biedt daar extra tentoonstellingsruimte met veel licht en een uitzicht over de stad. DING! vormt een sober maar aanwezig landmark, een lantaarn op de stad, goed zichtbaar vanaf de Korenmarkt en de Graslei.

Het concept vult niet alleen de lacune in het bouwblok. Vanuit het pleidooi van RE-ST voor hergebruik en ‘niet-bouwen’, werd ook een strategie voor de lange termijn ontwikkeld. Daarbij zullen de historische zolders voor de museumwerking bruikbaar worden. Wanneer de nieuwbouw gerealiseerd zal zijn, zal die ook autonoom kunnen functioneren, waardoor het Design Museum Gent zijn langverwachte, hedendaagse plek voor cocreatie, workshops, lezingen, debatten en expo zal hebben. Het café en de shop zullen werken als een laagdrempelige publieke verwijlplek, een ‘third place’. Het nieuwe huis en nieuwe gezicht van wat ook een Smart Museum zal worden, doen recht aan het oude huis met zijn hoofdingang, zijn historische stijlkamers en zijn weldadige stadstuin in het binnenhof.

Gent OO3601

Volledige studieopdracht voor de uitbreiding van het Design museum Gent met een nieuwe vleugel in de Drabstraat en bijbehorende restauraties aan Huis Leten en Hotel De Coninck

Status project
Genomineerden