Het openbare domein in de directe omgeving van de woning is de plek waar we onze buren ontmoeten en een buurtleven kan ontstaan. Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester

Leefbuurten

Vlaams minister Bart Somers, het Team Vlaams Bouwmeester, Fietsberaad Vlaanderen en het Agentschap Binnenlands Bestuur lanceerden in 2021 een oproep aan lokale besturen die een kwaliteitssprong willen maken bij de geplande herinrichting van de publieke ruimte in één van hun wijken. Zeven geselecteerde steden en gemeenten worden ondersteund in de transformatie van een woonbuurt tot een échte Leefbuurt. Een Leefbuurt wordt maximaal ingericht vanuit het oogpunt van wandelaars en fietsers, is gezond en aangenaam om in te verblijven, nodigt uit tot ontmoeting en biedt meer ruimte voor ontspanning, groen en water. Aan deze begeleiding wordt een leertraject gekoppeld dat inzichten oplevert voor andere projecten en toekomstig beleid.

Projecten Leefbuurten

De gemeenten Mechelen, Dilbeek, Halle, Wevelgem, Mol, Tessenderlo en Huldenberg gaan in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester op zoek naar geïnteresseerde ontwerpteams voor de realisatie van hun Leefbuurt. Maak je interesse kenbaar voor maandag 7 maart 2022, 12 uur via het interesseformulier. Schrijf je in voor de infosessie op 22 februari 2022.