Uitnodiging tentoonstelling ‘BWMSTR Label. StadsStalling’ Van 14 oktober 2022 tot 12 maart 2023 in De Singel

Het Team Vlaams Bouwmeester nodigt u graag uit voor de tentoonstelling ‘BWMSTR Label. StadsStalling’ van 14 oktober 2022 tot 12 maart 2023 in De Singel. Rooilijn architectuur en Atelier Scheldeman onderzoeken de mogelijkheden van een modulaire fietsenstalling die ook voor andere zaken kan worden gebruikt. Het openingsprogramma vindt plaats op 13 oktober om 20u in De Singel.

Er wordt meer en meer gefietst in en rond onze steden. Het aantal fietsen neemt explosief toe en de kwaliteit van de fietsen stijgt. Waar het vroeger ging om roestige tweewielers zijn er nu gesofisticeerde fietsen in alle vormen en maten: bakfietsen en fietskarren, hoogtechnologische speed pedelecs, cargobikes, deelsteps, deelscooters… De stallingsmogelijkheden evolueren echter niet mee en her en der ontstaat er een chaotische wildgroei.

StadsStalling

In de tentoonstelling StadsStalling onderzoeken het architectenbureau Rooilijn en Atelier Scheldeman de mogelijkheden van een modulaire fietsenparking die ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt. De onderzoekers willen constructies maken die functioneel zijn maar ook bijdragen aan het beeld van de publieke ruimte en extra groen toelaten. Naast een fietsenparking voorzien ze plaats voor stedelijk tuinieren, sporten, picknicken… De bedoeling is om ontmoetingen tussen de verschillende gebruikers te bevorderen.

"Wat onze fietsenstallingen anders maakt dan een klassieke fietsenparking, is de actieve betrokkenheid van de bewoners, in het ontwerp, de bouw en het onderhoud. Bovendien koppelen we er functies aan die het buurtleven stimuleren.Luc Roegiers, Rooilijn architectuur

Vernissage

Op 13 oktober gaan Luc Roegiers (Rooilijn), Erik Wieërs (Vlaams Bouwmeester), Marij Preneel (districtsburgemeester van Borgerhout), Wout Baert (Fietsberaad Vlaanderen) en Iris Vande Walle (Commons Lab) in gesprek over hoe een fietsenstalling meer kan zijn dan een parking voor fietsen. Moderatie door Tine Poot (Vlaams Architectuurinstituut).

BWMSTR Label

StadsStalling is een van de onderzoeksprojecten die in 2020 van de Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut het Bouwmeester Label ontvingen. Het Label wil vernieuwende en beleidsrelevante ideeën oppikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk, en zo ongevraagd onderzoek ondersteunen in zijn prille beginfase.

Booklet BWMSTR Label 023Download de booklet

tentoonstelling

vrij 14 okt 2022 --> zo 12 maart 023

(uitzonderlijk gesloten van 13.02.2023 tot 26.02.2023)

De Singel (Expoplein), Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

van woensdag tot zondag van 14u tot 19u en bij avondvoorstellingen tot 22u

gratis

Curator Rooilijn architectuur / Atelier Scheldeman

Productie Vlaams Architectuurinstituut en De Singel

Coproductie Team Vlaams Bouwmeester

Met steun van de Vlaamse Gemeenschap

Vernissage

13 okt 2022 - 20u

De Singel (Muziekstudio), Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

Gratis, maar reservatie is verplicht (plaatsen zijn beperkt)

Boek je gratis ticket(s) op de website van De Singel

Herbeluister

Herbeluister de audio-opname van het debat op de openingsavond van de tentoonstelling BWMSTR Label 023 StadsStalling