StadsStalling van Rooilijn architectuur en Atelier Scheldeman in Atelier Bouwmeester Te bekijken tot eind mei 2023

Met het Bouwmeester Label dat ze in 2021 ontvingen, onderzochten Rooilijn architectuur en Atelier Scheldeman de mogelijkheden van een modulaire fietsenstalling die ook op andere manieren kan worden benut. Dit resulteerde in de tentoonstelling StadsStalling. Na een succesvolle eerste editie door het Vlaams Architectuurinstituut in De Singel in Antwerpen, kan je de StadsStalling nu bewonderen in de vitrines van het Atelier Bouwmeester in Brussel. 

Er wordt meer en meer gefietst in en rond onze steden. Waar het vroeger ging om simpele tweewielers zijn er nu fietsen in alle vormen en maten: bakfietsen en fietskarren, speed pedelecs, cargobikes, deelsteps, deelscooters… De stallingsmogelijkheden evolueren echter niet mee en her en der ontstaat er een chaotische wildgroei. Met de StadsStalling willen Rooilijn architectuur en Atelier Scheldeman hierop een antwoord bieden. De constructie wil namelijk niet enkel functioneel zijn, maar ook bijdragen aan het beeld van de publieke ruimte en extra groen toelaten. Naast een fietsenparking voorzien ze plaats voor stedelijk tuinieren, sporten, picknicken… De bedoeling is om ontmoetingen tussen de verschillende gebruikers te bevorderen.

Tot eind mei 2023 kan u de StadsStalling bezoeken in het Atelier Bouwmeester in Brussel.

BWMSTR Label

StadsStalling is een van de onderzoeksprojecten die in 2020 van de Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut het Bouwmeester Label ontvingen. Met het Label willen we vernieuwende en beleidsrelevante ideeën oppikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk, en zo ongevraagd onderzoek ondersteunen in zijn prille beginfase.