Schrijf je in voor de inspiratiedag Tuinstraten in Antwerpen Commons Lab vzw organiseert op vrijdag 14 oktober een inspiratiedag rond Tuinstraten

In Antwerpen wordt al jaren geëxperimenteerd met ‘tuinstraten’, waar burgers samen hun straat vergroenen en ontharden door ze te beheren als een common. Een nieuwe samenwerking tussen burgercollectieven en de overheden zou voor een extra boost voor de klimaattransitie kunnen zorgen. Op 14 oktober organiseert Commons Lab vzw een inspiratiedag rond Tuinstraten met lezingen en bezoeken.  

Commons Lab gelooft in de stuwende kracht van commoning om mee aan oplossingen te werken voor de klimaattransitie. De straat is een ideale, behapbare schaal om dat potentieel van samenwerking tussen burgers te doen ontkiemen. In Antwerpen wordt al jaren met ‘tuinstraten’ geëxperimenteerd. Die ervaring leert dat samen je straat vergroenen en verblauwen (ontharden) door ze te beheren als een common, ook voor sociale cohesie en veerkracht zorgt. Een thema dat het Team Vlaams Bouwmeester ook in het traject Leefbuurten verkent.

Een nieuwe samenwerking tussen burgercollectieven onderling kan voor nog extra stuwkracht zorgen. Vandaar dat Commons Lab in Antwerpen werkt aan de uitbouw van een gemeenschap van actieve Tuinstraten. Een nieuwe samenwerking tussen Tuinstraatcollectieven en overheden zou nog een extra boost voor de klimaattransitie kunnen vormen. Niet alleen in Antwerpen, maar in heel Vlaanderen.

Op vrijdag 14 oktober organiseert Commons Lab vzw hierrond een inspiratiedag met lezingen en een bezoek aan gerealiseerde Tuinstraten. Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs zal deelnemen aan het panelgesprek tijdens de eerste sessie om 10u30 over de samenwerking tussen burgers en besturen.

Culenborg groene woonstraat

Wanneer

  • Vrijdag 14 oktober 2022
  • van 9u30 tot 15u30

Locatie

  • Vergadercentrum De Stroming
  • Nationalestraat 111
  • 2000 Antwerpen

Meer info