Open Oproep project Het Steen in Antwerpen maakt kans op de Onroerenderfgoedprijs 2022  Bekendmaking op 7 oktober 2022, stemmen kan tot en met 11 september 2022

Dit jaar reikt de Vlaamse overheid voor de zevende keer de Onroerenderfgoedprijs uit. De laureaten van 2022 zijn Het Steen in Antwerpen, de Sint-Odulphuskerk in Borgloon en de Oude Stadsfeestzaal in Mechelen. 

Het Steen in Antwerpen is het oudste gebouw van de stad. Het was ooit deel van de voormalige ringwalburg aan de Schelde. Het is jarenlang een museum geweest, maar sinds 2008 bleef de grote poort aan de ingang dicht voor het grote publiek. Via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester werd noA architecten aangesteld voor de herbestemming tot toeristisch onthaalcentrum.

Bij de opening van het project was de uitbreiding van Het Steen het onderwerp van een maatschappelijk debat. Het Agentschap Onroerend Erfgoed benadrukt de kwaliteit van het project als een toonvoorbeeld van de principes vastgelegd zoals in het Charter van Venetië. In die zin dat het onderscheid tussen oud en nieuw op een subtiele manier zichtbaar is en de meeste ingrepen reversibel zijn. Dit project en de polemiek errond dragen bij aan het grotere maatschappelijke debat over het omgaan met monumenten en begrippen als stijl, authenticiteit en esthetiek.

Dit is de zevende keer dat de Onroerendergoedprijs wordt toegekend. Elk jaar wordt er afgewisseld tussen publiek toegankelijk en niet-publiek toegankelijk erfgoed. Bij de laatste drie edities, met publiek toegankelijk erfgoed, werd de prijs tweemaal toegekend aan een Open Oproep project:

  • 2018: De schoenfabriek Eperon d'Or in Izegem - winnaar en winnaar van de publieksprijs
  • 2020: Het Predikheren in Mechelen - winnaar en winnaar van de publieksprijs

Ook dit jaar maakt een Open Oproep project kans om de prijs in de wacht te slepen.

Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot 11 september 2022. Op 7 oktober 2022 wordt tijdens een feestelijke prijsuitreiking bekend gemaakt wie de Onroerenderfgoedprijs heeft gewonnen.

Het Steen Antwerpen

Meer info