Momentum: een nieuw tijdschrift voor erfgoed en maatschappij Eerste nummer ‘Collectief wonen’ in samenwerking met Team Vlaams Bouwmeester

Zopas verscheen het eerste nummer van het nieuwe tijdschrift Momentum, een initiatief van het Agentschap Onroerend Erfgoed. De redactie wil de uitdagingen van de 21ste eeuw centraal plaatsen, en met ieder nummer een ander maatschappelijk thema belichten, in samenwerking met andere partners. Het eerste nummer gaat over collectief wonen, en kwam tot stand in samenwerking met onder meer het Team Vlaams Bouwmeester. 

In het eerste nummer van Momentum wordt, aan de hand van een selectie ruim geïllustreerde voorbeeldprojecten en een reeks beschouwende artikelen, een lans gebroken voor collectiever wonen, als antwoord op de grote ruimtelijke vraagstukken rond klimaat, samenleven, ecologie en circulariteit. Erfgoed speelt hierin een dubbele rol. Herbestemming en restauratie winnen aan belang in de architectuur. Dat schept kansen, zowel voor het erfgoed, dat gekoesterd blijft en bewaard voor de toekomst, als voor het wonen. Daarnaast biedt de rijke traditie van collectief wonen in Vlaanderen een onuitputtelijke bron van kennis.

Voor het eerste nummer van Momentum werkte het Agentschap Onroerend Erfgoed samen met het Agentschap Wonen-Vlaanderen, het Vlaams Architectuurinstituut, het Team Vlaams Bouwmeester, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, het Departement Omgeving en de Vrije Universiteit Brussel. Het nummer omvat onder meer volgende bijdragen:

  • Een artikel van Anne Malliet over wooncoöperaties
  • Een toelichting van Joeri De Bruyn over het Meesterproef project in Kontich Kazerne
  • De neerslag van een gesprek met Sonja Vanblaere, administrateur-generaal bij het Agentschap Onroerend Erfgoed, en Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs.

Collectief wonen en erfgoed: het is een verhaal van duurzaamheid, samenleven en zorg dragen voor erfgoed. Op 10 november 2021 gaan Sonja Vanblaere, administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed, Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs en professor Dirk De Wachter met elkaar in gesprek over de meerwaarde voor onze maatschappij. Het gesprek vindt plaats om 20u in het Atelier Bouwmeester. Het wordt live gestreamd, zodat iedereen kan meevolgen. De link om het gesprek live te volgen wordt binnenkort bekendgemaakt.

Momentum #1. Collectief Wonen

22 x 30 cm, 96 pag.
Softcover, gebonden
Hoofdredactie: Karina Van Herck
Met bijdragen van Joeri De Bruyn, Sofie De Caigny, Dirk De Wachter, Wivina Demeester, Dirk Laureys, Anne Malliet, Evelien Pieters, Edith Wouters, Sonja Vanblaere, Karina Van Herck en Erik Wieërs
Fotografie: Stijn Bollaert
Vormgeving: Anagramme, Rene Tichelaar
Uitgave: Public Space, Mechelen
ISBN 9789491789298
D/2021/13.171/3

 

Meer info

Het tijdschrift is vanaf 4 oktober 2021 verkrijgbaar in de boekhandel. Je kan ook via mail bestellen via info@publicspace.be