Bekendmaking Open Oproep voortaan in oktober en maart Open Oproep 48 wordt gepubliceerd op 4 oktober 2024

Het Team Vlaams Bouwmeester heeft de procedure voor de Open Oproep aangepast. Eén van de wijzigingen is dat de tweejaarlijkse publicaties voortaan plaatsvinden in oktober en in maart. Begin oktober 2024 worden de projecten van de volgende editie, Open Oproep 48, bekendgemaakt en kunnen ontwerpers zich kandidaat stellen. 

De Open Oproep, de procedure waarmee het Team Vlaams Bouwmeester al meer dan twintig jaar publieke opdrachtgevers aan de juiste ontwerpers helpt voor hun ruimtelijke projecten, is aan een herijking toe. Door de jaren heen is onder invloed van de maatschappelijke en economische context, een wijzigend juridisch kader en de visies van achtereenvolgende bouwmeesters ook de Open Oproep procedure geëvolueerd. Vandaag willen we de initiële doelstellingen van de Open Oproep opnieuw scherp stellen, als methodiek die alle kansen creëert voor een kwalitatief ontwerp en tegelijk een architectuurcultuur in Vlaanderen helpt ontwikkelen.

Eén van de wijzigingen is alvast dat de Open Oproep voortaan zal gepubliceerd worden in oktober en in maart. Na grondig overleg met zowel opdrachtgevers als ontwerpteams is gebleken dat dit publicatieritme het best tegemoet komt aan hun wensen. De publicatiemomenten liggen vast, de andere mijlpalen in het verloop van de procedure worden per project vastgelegd samen met de opdrachtgever. Bovendien zullen we de timing blijven evalueren en kunnen we verdere optimalisaties aanbrengen waar nodig.

Concreet zal de volgende Open Oproep, Open Oproep 48, worden gepubliceerd op vrijdag 4 oktober 2024.

Naast de nieuwe publicatiedata zijn er nog wijzigingen aangebracht aan de Open Oproep procedure. Om deze wijzigingen toe te lichten organiseren we vier infomomenten:

  • twee infomomenten voor opdrachtgevers op 21 juni, 10u en 25 juni 14u
  • twee infomomenten voor ontwerpteams op 9 september om 10u en 18u

Schrijf je alvast in voor één van beide sessies via de link.

Half september hopen we bovendien ook online te zijn met onze nieuwe website. Abonneer je op onze nieuwsbrief (link) en blijf op de hoogte van alle nieuwigheden die er de komende maanden staan aan te komen.