Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Locatie Open Oproep 1611 © Michael De Lausnay

Luchtfoto © GDI-Vlaanderen

Luchtfoto © GDI-Vlaanderen

Projectomschrijving

Gelet op de hoge maatschappelijke druk wenst de Afdeling Gemeenschapsinstellingen van het Agentschap Jongerenwelzijn haar opvangcapaciteit uit te breiden. Het leegstaande gebouwencomplex van de Succursale in de Sint-Pietersveldstraat 3 – 5 – 7 te Wingene moet op middellange termijn plaats bieden aan drie of vier bijkomende leefgroepen van telkens tien jongeren. Recht tegenover het hoofdgebouw van de Gemeenschapsinstelling De Zande werd in 1854 een Succursale of bijhuis opgericht. In 1923 werd de Succursale afgestaan aan de RTT, later Belgacom, en aan het Ministerie van Defensie. Het ligt in de bedoeling van de Afdeling Gemeenschapsinstellingen om ook de twee aangrenzende gebouwen, het schooltje in de Sint-Pietersveldstraat 1 en het perceel met woning in de Sint-Pietersveldstraat 9 te verwerven. Beide percelen alsook alle percelen van de Succursale liggen stedenbouwkundig in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut. Gezien de historiek dient bij de renovatie van de buitengevels veel aandacht besteed te worden aan het oorspronkelijke concept en ontwerp. Binnenin kan er vanuit een tabula rasaconcept gedacht worden. Het te beoordelen projectontwerp dient minstens twee opties te voorzien. De eerste optie gaat uit van de intekening van vier leefgroepen met bijhorende klaslokalen en sportaccommodatie op het ganse domein (de Succursale, het schooltje en de woning). Optie twee gaat uit van de veronderstelling dat enkel het domein en het gebouw van de Succursale kan benut worden. In optie twee voorzien we in dat geval enkel drie leefgroepen van 10 jongeren. De accommodatie voor de onthaalleefgroep omvat een leefruimte, een hoogwaardige keuken, de nodige sanitaire accomodaties, twee vrijetijdslokalen (informaticalokaaltje, knutselruimte), een bureel voor de opvoeders, tien individuele slaapkamers en aansluitend een afzonderlijke isolatieruimte met vier isolatiekamers met camerabewaking en tenslotte de nodige technische lokalen. Zowel de slaapkamers als de isolatiekamers dienen over eigen sanitair (lavabo koud water en wc) te beschikken. De drie behandelingsleefgroepen hebben eenzelfde indeling, maar bevatten geen isolatieruimtes.

In het complex moeten vier klaslokalen, vier ateliers, een fitnessruimte en een leraarskamer met kitchenette en afzonderlijke lockers ingericht worden. Eveneens moet het terrein beschikken over een verhard tartanbuitensportveld. Ook op logistiek-administratief gebied moet de nodige lokalen voorzien worden. Gelet op de veiligheidsfunctie dient de inkomloge als een interlocksas uitgebouwd te worden met kleine individuele lockers voor 80 personeelsleden. Het gehele complex dient omheind te worden met een veiligheidsafsluiting van vier meter hoogte. Ook hier weer dient er met een interlocktoegangssas gewerkt te worden, dit sas moet voldoende groot zijn om ook kleine vrachtwagens op een beveiligde (lees ontvluchtingsonmogelijke) manier op het domein toegang te verlenen. Camerabewaking en afstandsbediening van het hekwerk is noodzakelijk. Het projectontwerp dient aandacht te besteden aan de vijf V's: verlichting, verluchting, verwarming, verfraaiing en veiligheid. Ieder voor zich hebben deze aspecten immers een grote impact op het welbehagen van minderjarigen en personeel, en leveren ze een niet onaanzienlijke bijdrage in het didactische en pedagogische handelen. Bij verwaarlozing van één van deze items zal de omgeving minder gezellig zijn, zullen mensen zich onveilig of onbehaaglijk voelen, en zal de dynamiek en interactie tussen opvoeders/ leraars en leerlingen hier onder lijden.

Honorarium:  globaal ereloon min 10 % en max 12%.

Wingene OO1611

Volledige studieopdracht voor de verbouwing en de omgevingsaanleg van de Succursale tot een campus van de Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdstand De Zande.

Status project
Geselecteerde bureaus
  • osararchitects nv
  • ABSCIS ARCHITECTEN
  • Architect Elizabet Iglesias, Lens°Ass architecten
  • Gino Debruyne en architecten
  • noAarchitecten
Locatie bouwplaats

Sint-Pieterveldstraat 3-5-7, 8750 Wingene

Timing project
  • Selectievergadering: 24 feb 2009
  • Toewijzen opdracht aan de ontwerpers: 1 jan 2009
  • Eerste briefing: 9 mrt 2009
  • Tweede briefing: 22 apr 2009
  • Indienen: 25 jun 2009
  • Jury: 2 jul 2009
  • Gunning: 28 aug 2009
  • Toewijzen opdracht aan de uitvoerders: 1 jan 2010
  • In gebruikname: 1 jun 2011
Bouwheer

VO, WVG, Agentschap Fonds Jongerenwelzijn, Afdeling Gemeenschapsinstellingen

Contactpersoon TVB

Mario Deputter

Gunningswijze

prijsvraag voor ontwerpen met gunning via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

Extern jurylid

Rob Cuyvers

Budget

6.500.000€ (excl. btw) (excl. ereloon)

Vergoeding ontwerpers

13.000 € excl btw per laureaat