[hij zwaait opnieuw naar de vrouw die nog steeds haar hond uitlaat] Acht trajecten, een dorp

Deze publicatie werd door Michiel De Cleene gemaakt in opdracht van het Team Vlaams Bouwmeester, in het kader van het traject ‘Dorpelijkheid’. De Cleene was één van de makers die eind 2020 door het Team werden uitgenodigd voor een artistiek-documentaire verkenning rond dit thema. Het boek verscheen ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling ‘Dorpelijkheid’ in het Atelier Bouwmeester op 14 januari 2022.

Door zijn werk als achitectuur- en landschapsfotograaf voor diverse opdrachtgevers is Michiel De Cleene goed vertrouwd met de Vlaamse (stads)landschappen. Hij is ook actief als onderzoeker, waarbij zijn interesse uitgaat naar de grenzen en condities van het documentaire genre, en naar wat er gebeurt wanneer onzekerheid en speculatie daarin een centrale plaats krijgen. Voor dit project verkende hij de mogelijkheden en beperkingen van het dorp als narratief weefsel. Een dorp bestaat uit landschappelijke, stedenbouwkundige, sociale, natuurlijke en historische elementen. De specificiteit van die elementen en hun combinatie zorgen ervoor dat een dorp herkenbaar is als dorp – als dit dorp, en niet als een ander dorp; als dorp, en niet als stad of gehucht. Maar een dorp is meer dan iets wat geografisch aan te duiden is, of te onderscheiden valt aan de hand van oppervlakte, grootte of aantal inwoners. Minstens even cruciaal is volgens De Cleene de wijze waarop het functioneert als een verzamelplaats van verhalen.
[hij zwaait opnieuw naar de vrouw die nog steeds haar hond uitlaat] omvat een kaart, foto’s en gefictionaliseerde transcripties van gesprekken die plaatsvonden in Beersel, Beervelde, Beert, Brielen, Desteldonk, Doorslaar, Dworp, Eindhout, Elingen, Ertvelde, Gorsem, Hijfte, Holleken, Hondzocht, Houthulst, Jonkershove, Klerken, Linkebeek, Mendonk, Merkem, Moerbeke, Oosterlo, Reningelst, Terrest, Vlamertinge, Wachtebeke, Westouter, Woumen, Zaffelare, Zammel en Zeveneken. Het bevat ook een verhaal van schrijver en literatuurwetenschapper Sofie Verraest.

[hij zwaait opnieuw naar de vrouw die nog steeds haar hond uitlaat]
Beeld, tekst, concept: Michiel De Cleene
Met een tekst van Sofie Verraest
Onderzoek en redactie: Arnout De Cleene
Grafisch ontwerp: Ine Meganck
Druk: Die Keure, Brugge
V. U.: Michiel De Cleene
Softcover, 224 pagina’s.
ISBN 9789464516883