West-Vlaamse partners gaan voor zeventiende keer op zoek naar ontwerpers via ‘Oproep WinVorm’ Inschrijven tot vrijdag 21 augustus 2020, 16u

Via ‘Oproep WinVorm’ gaan de Provincie West-Vlaanderen, de intercommunales WVI en Leiedal en de Vlaamse Bouwmeester opnieuw op zoek naar ontwerpers voor verschillende opdrachten van West-Vlaamse lokale besturen.

Vijf opdrachten

Voor deze editie zijn er vijf opdrachten: ‘Zonneheem Oostnieuwkerke’, ‘Speelbos Wielsbeke’, ‘Centrumplein en sociale woningen Deerlijk’, ‘Masterplan Ettelgem’ en ‘Stationsomgeving Poperinge’.

Een uitgebreide beschrijving van de projecten is terug te vinden op de website www.west-vlaanderen.be/oproepwinvorm.

Verloop procedure

Ontwerpers en ontwerpteams die zich willen kandidaat stellen, kunnen zich inschrijven via de website tot vrijdag 21 augustus. Ze kunnen hun kandidatuur indienen voor één of meerdere opdrachten. De selectie van de ontwerpers gebeurt in het najaar. Daarna gaan per project drie ontwerpteams aan de slag. De geselecteerde ontwerpen worden door de opdrachtgever vergoed.

‘Oproep WinVorm’

‘Oproep WinVorm’ is een architectuurwedstrijd die West-Vlaamse publieke overheden ondersteunt bij de selectie van goede ontwerpers en ontwerpteams. Het gaat telkens om diverse opdrachten op vlak van bouwkunde, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het is de intentie om ‘Oproep WinVorm’ twee maal per jaar te organiseren. Nu is het initiatief toe aan z’n zeventiende editie. De afgelopen zestien oproepen, sinds de zomer van 2012, waren een succes. In totaal stelden zich meer dan 500 ontwerpers kandidaat voor 84 opdrachten. Momenteel zijn de ontwerpers van de vorige opdrachten aan de slag.

De projecten die al gerealiseerd zijn, een vijftigtal, zijn terug te vinden op www.winvorm.be.

Variant van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester

‘Oproep WinVorm’ is voor de Provincie West-Vlaanderen wat de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester is voor Vlaanderen. Dat initiatief helpt openbare besturen die op zoek zijn naar een goede ontwerper om tot architecturale, landschappelijke en ruimtelijke kwaliteit te komen. Een succesvol initiatief. Al is er volgens de partners van ‘Oproep WinVorm’ ruimte voor een West-Vlaamse variant.

Het grote verschilpunt met de Open Oproep op Vlaams niveau is de sterke lokale verankering: de opdrachtgevers van ‘Oproep WinVorm’ zijn vooral lokale West-Vlaamse overheden en besturen die vanuit de Provincie ondersteund en begeleid worden. Bij ‘Oproep WinVorm’ wordt er ook ter plaatse vergaderd en wordt de procedure zo kort mogelijk gehouden.

In 2020 bestaat de samenwerking van WinVorm 20 jaar.