Vitrinepresentatie Leefbuurten Bekijk de displays met ontwerpvoorstellen en praktijklessen

Naar aanleiding van de recente lancering van de nieuwe publicatie ‘Leren van Leefbuurten’ tonen we de komende weken in de vitrines van het Atelier Bouwmeester een overzicht van de zeven Leefbuurten, de ontwerpvoorstellen die werden gekozen en de praktijklessen die het begeleidingstraject tot nu toe opleverde. 

Sinds 2021 begeleidt het Team Vlaams Bouwmeester zeven lokale besturen bij de transformatie van een van hun woonbuurten tot een echte Leefbuurt. Een Leefbuurt wordt maximaal ingericht vanuit het oogpunt van wandelaars en fietsers, is gezond en aangenaam om in te verblijven, nodigt uit tot ontmoeting en biedt meer ruimte voor ontspanning, groen en water.

Dit traject loopt nog en de realisaties zullen pas vanaf 2024 zichtbaar worden op het terrein. De komende weken tonen we in de vitrines van het Atelier Bouwmeester een beknopt overzicht van de zeven projecten en hun winnende wedstrijdvoorstellen. Daarnaast presenteren we de twaalf praktijklessen die het begeleidingstraject tot nu toe opleverde. De zeven projecten laten zien dat het ook in gewone, alledaagse woonbuurten mogelijk is om de inrichting van de publieke ruimte als een volwaardige ontwerpopgave te beschouwen.

Binnen in het Atelier Bouwmeester zijn ook de posters te zien die ontwerpbureau Vectris realiseerde over het Leefbuurtplan voor de Palokewijk in Dilbeek. De infopanelen, die eerder werden geëxposeerd tijdens het infomoment in Dilbeek eind april, tonen de visie voor de toekomstige inrichting van de publieke ruimte in deze Leefbuurt. Daarbij worden verschillende thema’s belicht: verkeerscirculatie, waar en hoe parkeren, ruimte voor spel en ontmoeting en vooral ook ontharding en vergroening. Met het recent opgeleverde Leefbuurtplan heeft de gemeente Dilbeek een overtuigende ruimtelijke toekomstvisie voor de Palokewijk in handen. Het ontwerpteam is alvast aan de slag voor de uitvoering.