Shortlist Belgisch paviljoen Architectuurbiënnale Venetië 2025 bekendgemaakt Drie teams werken een voorstel uit

Op maandag 13 mei 2024 wees de jury de drie teams aan die hun voorstel voor de tentoonstelling in het Belgische paviljoen op de Biennale Architettura 2025 mogen uitwerken. Eind juni wordt beslist met welk project Vlaanderen volgend jaar vertegenwoordigd wordt. 

De Biënnale van Venetië is al 130 jaar één van de meest prestigieuze culturele evenementen ter wereld. Sinds 1980 wordt de kunstbiënnale om het jaar afgewisseld met een architectuurbiënnale.

De invulling van het Belgische Paviljoen wordt om beurten verzorgd door de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Vlaanderen staat om de vier jaar in voor de nationale inzending en doet dat telkens voor twee opeenvolgende jaren: eerst de architectuurbiënnale, nadien de biënnale voor beeldende kunsten.

Voor de architectuurbiënnale van 2025 lanceerde het Vlaams Architectuurinstituut een oproep, waarna veertig teams een voorstel voor een tentoonstellingsconcept indienden. De zevenkoppige jury, waarvan ook Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs deel uitmaakt, selecteerde drie teams die hun concept verder mogen uitwerken:

  1. Buro Bas Smets, Stefano Mancuso en Valerie Trouet
    Biospheres, Natural Intelligence wil het onderzoek naar de natuurlijke intelligentie van planten tonen door het Belgische paviljoen in te richten als laboratorium.
  2. Marie Pétrault, Angelique Soglo, Jeanne Mujawamariya en Arianna Fabrizi De Biani
    Measure’s constellation reflecteert vanuit een postkoloniaal perspectief op de invloed van standaarden en normen. In een interactieve installatie worden algoritmen gekoppeld aan manieren om de menselijke identiteit en schaal te meten.
  3. Pauline Clarot, Sacha Ketelbuters en Leander Venlet
    Inside or Outside? legt het potentieel en de risico’s bloot van renovatie op grote schaal. De focus ligt op de ‘huid van een gebouw’ en hoe we omgaan met de verhouding binnen-buiten.

De jury komt nog een keer samen in de laatste week van juni om te beslissen welk project wordt geselecteerd om Vlaanderen te vertegenwoordigen op de Biennale Architettura 2025.
De 19de Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia vindt plaats van 24 mei tot 23 november 2025.

Expo BRAVOURE op de architectuurbiënnale Venetië 2016

foto: Bravoure. Venetië (IT), 2016, 15e Biënnale voor Architectuur ©Filip Dujardin

 

Meer info

 

Over de oproep VAi

 

Over de 3 voorstellen

 

Over La Biennale di Venezia