De Pilootprojecten ‘Studenten Maken Stad’ zetten in op studentenhuisvesting met een stedelijke en maatschappelijke meerwaarde. De ontwikkeling van studentenwoningen is een opportuniteit om wijken te activeren, publieke ruimte te maken, gemeenschappelijk wonen en programmatorische vermenging te promoten. De resultaten zijn te zien in een publicatie met aanbevelingen en een vitrine-expo in het Atelier Bouwmeester.
Vier jaar geleden startten Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz, Brik - Student in Brussel, het Team Vlaams Bouwmeester en het Team Bouwmeester Brussels Hoofdstedelijk Gewest met een ambitieus traject rond de vraag:
Hoe kan de ontwikkeling van nieuwe studentenhuisvesting ingezet worden om wijken te activeren, publieke ruimte te maken, gemeenschappelijk wonen en programmatorische vermenging te promoten?
Ondertussen zijn er twee pilootprojecten op de rails gezet. Bedoeling was om op het terrein inspirerende cases uit te werken waar een innovatieve kijk op studentenhuisvesting gekoppeld wordt aan de ontwikkeling van de stad. Zowel de initiatiefnemers, de opdrachtgevers, de ontwerpers als de projectregisseur hebben uit het traject belangrijke lessen getrokken voor een andere omgang met studentenhuisvesting in de 21ste eeuw.