Bekendmaking laureaten ontwerpend onderzoek Pilootprojecten Studenten maken Stad Zes ontwerpvisies voor studentenhuisvesting in Brussel

De Pilootprojecten Studenten maken Stad gaan op zoek naar innovatieve studentenhuisvesting in Brussel, als een opportuniteit om stad te maken, wijken te activeren, publieke ruimte te maken, gemeenschappelijk wonen en programmatorische vermenging te promoten, maar vooral: als een uitgelezen kans om op een vernieuwende manier naar een veranderende stadspopulatie te kijken.

Op 31 mei 2016 lanceerde Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel een oproep aan ambitieuze bouwheren om een innovatief studentenhuisvestingsproject te realiseren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De stuurgroep selecteerde uit de kandidaturen twee Pilootprojecten Studenten maken Stad:

  • KOTMET, een gemengd project van huisvesting, studentenhuisvesting, voorzieningen, commerciële ruimtes en publieke ruimte op de site van Abattoir in Anderlecht.
  • k-DRUUM, een multifunctioneel studentenhuisvestingsproject in het centrum van Brussel.

Via een oproep aan ontwerpteams stelden 22 unieke multidisciplinaire teams zich kandidaat voor k-DRUUM en 25 voor KOTMET.

Voor elk project werden 3 teams aangesteld om een ontwerpend onderzoek uit te voeren op de site voor de ruimtelijke vertaling van het ambitieuze programma. Hieruit selecteerde een commissie, bestaande uit de stuurgroepleden, de opdrachtgevers en de projectregisseur, telkens één team, dat nu, samen met de opdrachtgever, het project verder zal uitwerken. Het architectenbureau URA Yves Malysse en Kiki Verbeeck mag het project KOTEMT op de site van Abattoir verder ontwikkelen. Het ontwerpteam Vplus / Aurélie Hachez Architecte / Antoine Espinasseau is gekozen voor de verdere uitwerking van het project k-Druum in het centrum van Brussel

De geselecteerde ontwerpteams zijn:

PPSMS01 Kotmet

  • URA Yves Malysse Kiki Verbeeck i.s.m. Landinzicht, UTIL en HPe (laureaat)
  • LIST architecture-Urbanisme i.s.m. Bollinger + Grohmann, Bureau Bouwtechniek en Energ-Ir
  • WIT architecten i.s.m. RCR studiebureau en BAS Dirk Jaspaert

PPSMS02 k_Druum

  • Vplus / Aurélie Hachez Architecte / Antoine Espinasseau i.s.m. UTIL en Cenergie (laureaat)
  • Ouest Architecture en Czevek Rigby i.s.m. kunstenaar Jozef Wouters
  • OFFICE Kersten Geers David Van Severen i.s.m. Richard Venlet

In het najaar 2018 zal het ontwerpend onderzoek gedurende enkele weken gepresenteerd worden in het Atelier Bouwmeester.

Pilootprojecten Studenten maken Stad zijn het resultaat van een samenwerking tussen Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, Br(ik vzw – Alles voor stadstudenten, het Team Vlaams Bouwmeester en het Team Bouwmeester Brussels Hoofdstedelijk Gewest.