Project in de kijker: Subtiele verleiding voor Waalse Krook (Open Oproep 1801)

Op 8 juni heeft de cvba Waalse Krook de ontwerpopdracht voor het masterplan met de beeldbepalende nieuwbouw van de Bibliotheek van de Toekomst en het Centrum voor Nieuwe Media, toegewezen aan RCR arquitectes en Coussee & Goris. Het project van de Catalaans-Gentse vereniging werd gekozen uit vijf sterke ontwerpvoorstellen van gerenommeerde internationale teams.

Het grondig voortraject, met aanvullend onderzoek op initiatief van de Vlaams Bouwmeester, en de ambitieuze selectie hebben hun vruchten afgeworpen. Het uithangbord van het innovatief, multimediaal stadsproject voor de Waalse Krook, een lang verwaarloosde site in het hart van Gent, wordt geen spectaculaire toren of plaatsloos icoon. Het winnend team streeft juist heel bewust naar een tijdloos ontwerp dat de eigenheid van de plek interpreteert en versterkt.

Met haar uitgesproken horizontale geleding en gekreukte vorm, nestelt de nieuwe bibliotheek zich in de bocht van de Schelde. Het langgerekt gebouw accentueert het landschap van de rivier en omarmt tegelijk de achterliggende wijk van de Waalse Krook. Dankzij de terrasvormige gelaagdheid sluit het gebouw bovendien op verschillende niveaus aan op het netwerk van publieke ruimten van de stad Gent. Een verhoogd plateau langs het water staat in verbinding met de twee nieuwe bruggen en verzekert snelle connecties met de rest van de stad. Een niveau lager, aan de zijde van de Krook, ontstaat een nieuw plein in de kern van de herontwikkelde site. De belendende functies van restaurant, auditorium... verlenen dit plein een stedelijke ambiance.

Het relationeel karakter van het ontwerp komt ook tot uiting in het interieur. De drie centrale verdiepingen zijn intern verbonden door een grote leeskamer, een plek om te vertoeven en te ontmoeten op de drempel van de stad en de wondere wereld van de boeken. De atmosfeer die het gebouw uitstraalt, beantwoordt aan de ambities van de opdrachtgever: "...sereen, rustig, grondig, respectvol en toch maximaal uitnodigend tot ontmoeten. Het juiste evenwicht tussen gewoel en rust, tussen lawaai en stilte, tussen ontspanning en concentratie, tussen dynamiek en ernst... wordt in dit lyrische concept bereikt." De Bibliotheek van de Toekomst bulkt niet van de gimmicks en technologische hoogstandjes, maar innoveert door faciliterend en open te zijn. Daarmee geeft het ontwerpteam aan dat kennis en knowhow deel uitmaken van onze leefwereld, beschikbaar zijn voor iedereen. Geen opdringerigheid, maar subtiele verleiding.

Van 3 tot 26 juli worden de projecten van de vijf ontwerpteams tentoongesteld in de huidige stadsbibliotheek van Gent.

Zie http://www.dewaalsekrook.be/ voor meer informatie.