Open Oproep 1008 Crematorium Hofheide in Holsbeek wint provinciale architectuurprijs

Het Crematorium Hofheide in Holsbeek is de winnaar van de provinciale architectuurprijs ‘Patrimonium voor de toekomst’ 2015. De architecten Coussée & Goris ontwierpen in samenwerking met de Spaanse RCR-Architecten een uniek gebouw voor Vlaanderen. De tweejaarlijkse provinciale architectuurprijs focuste in 2015 op openbare, publieksgerichte en bedrijfsgebouwen (afwisselend met woonprojecten). Zowel nieuwbouw-, renovatie- als restauratieprojecten kwamen in aanmerking. Het resultaat van de oproep waren 30 erg diverse inzendingen, zoals scholen, sociale huizen, gemeenschapscentra, bedrijven, kantoren en winkels.

Crematorium straalt internationale klasse uit

Op advies van de jury kende de provincie Vlaams-Brabant de prijs toe aan de  bouwheer en de ontwerpers van het Crematorium Hofheide in Nieuwrode (Holsbeek), de architecten Coussée & Goris uit Gent en het Spaanse RCR-Architecten.

‘Met de architectuurprijs willen we een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het bouwen op ons grondgebied’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. ‘Op de vraag of een prijs in deze het verschil kan maken, valt geen eenduidig antwoord te geven. Maar de discussie en kritische reflectie over wat goede architectuur dan wel kan zijn, is een noodzakelijke eerste stap om tot kwaliteitsverbetering te komen.

‘We vinden het crematorium tijdloos en van internationale klasse omwille van een doorgedreven landschapsarchitectuur en een monumentale doch uiterst menselijke, troostende architectuur. We loven de architecten omdat zij een hoogtechnologisch gebouw de uitstraling en de waardigheid hebben gegeven van de graftombes uit de antieke cultuur’, zegt architect en criticus Koen Van Syngel namens de jury.

Publicatie moet inspireren Naar aanleiding van de architectuurprijs verschijnt ook een publicatie over het winnende en 7 andere geselecteerde projecten. ‘Hiermee willen we inspirerende voorbeelden geven, kritische kanttekeningen bij de huidige architectuurpraktijk formuleren en het debat over kwaliteitsvolle architectuur aanzwengelen’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. Auteur van de publicatie is Koen Van Synghel. Lander Loeckx zorgde voor de foto’s. De volgende gebouwen komen aan bod:

 • Crematorium Hofheide in Nieuwrode (Holsbeek)
 • Herbestemming van het voormalig Wivinaklooster tot kantoren in Groot-Bijgaarden (Dilbeek)
 • Passiefschooluitbreiding van het Gemeentelijk Technisch Instituut in Londerzeel
 • Bouw en renovatie GC Den Breughel in Haacht • Academie voor Muziek Woord en Dans ‘Dil’arte’ in Dilbeek
 • Restauratie, renovatie en nieuwbouw De Hoorn in Leuven
 • Lagere School de Kleine Prins in Sint-Kwintens-Lennik (Lennik)
 • Kerkhofhuisje in Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek)

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking en de voorstelling van de publicatie vinden plaats op zondag 15 november om 15.30 uur in het winnende project.

Programma:

 • Provinciale architectuurprijs 2015 door Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed
 • Toelichting bij de winnaar en de geselecteerde projecten door Koen Van Synghel, auteur van de publicatie, namens de jury
 • Uitreiking van de provinciale architectuurprijs ‘Patrimonium voor de toekomst’ 2015 aan architect en bouwheer
 • Overhandiging van de publicatie aan de bouwheren en architecten van de geselecteerde projecten Gastvrouw is Gudrun de Geyter van Klara en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door Eric Sleichim & BL!NDMAN.

De officiële prijsuitreiking wordt voorafgegaan door een rondleiding door de architecten en bouwheer zelf (om 14.30 uur). Een unieke gelegenheid om dit uitzonderlijke project te bezoeken.

Adres: Crematorium Hofheide, Jennekensstraat 5 in Nieuwrode (Holsbeek)

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/architectuurprijs