BWMSTR Labels 7, 8 en 9 toegekend

Voor het derde jaar op rij ging het Team Vlaams Bouwmeester op zoek naar sterke ruimtelijke concepten en geïntegreerde onderzoeksvragen die een positief maatschappelijk verschil kunnen scheppen. Dit jaar gebeurde dit in nauwe samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut.

Samen selecteerden ze volgende drie onderzoeksvoorstellen: het collectief ‘We kopen samen den Oudaan’ krijgt een Label voor hun onderzoek naar een alternatieve ontwikkelingsvorm voor (beeld)bepalend vastgoed; BC architecten en studies voor hun onderzoek naar innovatieve bouwprocessen en Carmen Van Maercke en Caterina Rosso voor hun nieuwe kijk op afvalstromen en afvalinfrastructuur. Zij gaan nu aan de slag om hun ideeën verder uit te werken.

Met het BWMSTR-label wil de Vlaams Bouwmeester vernieuwende en beleidsrelevante ideeën oppikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk. En zo ongevraagd onderzoek ondersteunen in zijn prille beginfase.

De laureaten krijgen elk 5.000€ (excl. BTW) om hun project verder uit te werken tot een dossier dat het ingang kan doen vinden bij betrokken beleidsmakers en administraties. Het Team Vlaams Bouwmeester engageert zich bovendien om de geselecteerde onderzoeksintenties mee op de politieke agenda te helpen plaatsen. In het voorjaar 2016 zullen de teams hun tussentijdse resultaten presenteren op een smalltalk in het Atelier Bouwmeester, daarna werken ze naar een tentoonstelling in het VAi toe.