18 Belgische projecten genomineerd voor EU Mies Awards 2024 Het Steen in Antwerpen, de brandweerkazerne in Dilbeek en Timelab in Gent geselecteerd

Op 13 oktober maakte de organisatie achter de EU Mies Awards de nominaties bekend voor 2024. 18 Belgische projecten komen in aanmerking voor deze prestigieuze prijs, waaronder de verbouwing van Het Steen in Antwerpen (noAarchitecten) en de nieuwe brandweerkazerne in Dilbeek (Studio SNCDA), beide het resultaat van een Open Oproep procedure; en Timelab in Gent, één van de Pilootprojecten Terug in Omloop. 

Met maar liefst 18 nominaties prijkt ons land op plaats vier en moet het enkel Spanje, Frankrijk en Duitsland boven zich dulden: een zoveelste internationale erkenning dus voor de hoogwaardige kwaliteit van de Belgische architectuur en stedenbouw. Een aantal van de geselecteerde projecten kwam onder begeleiding van het Team Vlaams Bouwmeester tot stand. De ontwikkeling van Het Steen in Antwerpen tot een toeristisch onthaal- en bezoekerscentrum (noAarchitecten) en de nieuwe brandweerkazerne in Dilbeek (Studio SNCDA) zijn het resultaat van een Open Oproep procedure. Kunsthuis Timelab in Gent (a2o architecten) is één van de Pilootprojecten Terug in Omloop. Pool is Cool, de vzw die het openluchtzwembad FLOW in Anderlecht initieerde (ontwerp door Decoratelier Jozef Wouters), kreeg in het verleden dan weer een Bouwmeester Label voor een onderzoek naar het beheer en de financiering van openluchtzweminfrastructuur in Brussel.

De 2024 EU Mies Awards bekronen de beste Europese architectuurprojecten, voltooid tussen april 2021 en mei 2023. De wedstrijd reflecteert op de huidige uitdagingen waarmee burgers, architecten, opdrachtgevers, ontwikkelaars, beleidsmakers en andere professionals worden geconfronteerd in de context van de Europese Green Deal.

De EU Mies Awards zijn in mei 2023 aan hun 18de cyclus begonnen. Een netwerk van deskundige nominatoren en architectuurverenigingen uit heel Europa heeft 362 projecten ter beoordeling aan de jury voorgelegd. Die jury zal nu 40 opmerkelijke projecten selecteren en vervolgens de finalisten bezoeken en in gesprek gaan met de architecten, hun teams, de opdrachtgevers en andere betrokkenen.