PB12 - Zorg

In de categorie ‘Zorg’ krijgt het Agentschap Jongerenwelzijn de titel van laureaat voor de gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem. Deze instelling voor delinquente meisjes werd ontworpen door BURO II & Archi+I. De opdrachtgever getuigt van een zeer hoog ambitieniveau zowel op het vlak van dagelijks pedagogisch handelen en de infrastructurele vertaling daarvan, als het op vlak van duurzaamheid. De verdiensten van de betrokkenen bij de instelling zelf mogen daarbij zeker niet onderschat worden. De jury waardeert het doorgedreven stapsgewijs werken binnen een masterplan, waarbij de uitgesproken visie, die gericht is op een voortdurende destigmatisering ter bevordering van integratie in de maatschappij, altijd centraal is blijven staan.

Een verdiende nominatie gaat naar de vzw AAAcare voor het Woonzorgcentrum Triamant in Velm (deelgemeente van Sint-Truiden), eveneens ontworpen door het architectenbureau BURO II. De jury wil hierbij vooral de brede interpretatie van het begrip ‘zorg’ benadrukken. Het zorgconcept beperkt zich niet tot één bepaalde doelgroep binnen de zorg, het beperkt zich zelfs niet tot ‘zorg’ tout court. Het biedt niet alleen een uitgebreid gamma aan zorg- en dienstverlening aan, maar ook niet zorg-gerelateerde gemeenschapsfuncties als horeca, fitness, vakantieverblijf voor mindervaliden, buurtwinkel, zwembad, wellness…

Een volgende nominatie gaat naar AG Vespa als gedelegeerd bouwheer van het kinderdagverblijf Brabbel in Antwerpen, ontworpen door Cuypers & Q. Hier wil de jury vooral de doordachte aanpak van een gans bouwblok doen opmerken. Het binnengebied krijgt door de inventieve typologische puzzel weer wat ademruimte, terwijl de gevelwanden van het bouwblok opnieuw worden afgewerkt door ook een aantal woningen te realiseren aan de straatzijden die naderhand werden verkocht.

PB12 - Zorg Agentschap Jongerenwelzijn

Laureaat

Beernem Agentschap Jongerenwelzijn
Gemeenschapsinstelling De Zande

Genomineerden

Beernem Agentschap Jongerenwelzijn
Gemeenschapsinstelling De Zande

AAAcare vzw
Genomineerden Triamant Haspengouw, Sint Truiden

Antwerpen AG Vespa
Kinderdagverblijf Brabbel