Luc Deleu - Proposals 1972-1980 revisited Small Talk 16

Om vernieuwende en beleidsrelevante ideeën op te pikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk, lanceerde de Vlaams Bouwmeester het BWMSTR Label. Het BWMSTR Label ondersteunt onafhankelijk en ongevraagd onderzoek in zijn prille beginfase. Het eerste label wordt uitgereikt aan T.O.P. office voor ‘Proposals 1972-1980 revisited’.

Architect en ‘orbanist’ Luc Deleu formuleerde gedurende het eerste decennium van zijn praktijk allerlei voorstellen met een uitgesproken maatschappelijk en ruimtelijk engagement: een voorstel voor de totale decentralisatie van Antwerpen, een voorstel voor het planten van fruitlanen, een voorstel om het openbaar vervoer te beschermen als monument, een voorstel voor zachtere wegen en bewandelbare daken, voorstellen voor stedelijke landbouw, bijenkolonies en bossen…

Luc Deleu pleit voor een heractualisering van deze 35 jaar oude voorspellingen, waarvan de relevantie in veel gevallen intussen is bewezen en waarvan een deel vandaag des te meer op de agenda staat. Tijdens de smalltalk zal hij aantonen hoe die self-fulfilling prophecies vandaag betekenis krijgen als een strategie voor een hardnekkig en  noodzakelijk architecturaal denken.