Bouwmeester Label ‘Ruimte voor diversiteit’ in tijdschrift ‘Publieke Ruimte’ 51N4E Acte en Simply Community stellen methodologie voor

In het septembernummer van het tijdschrift Publieke Ruimte stellen 51N4E Acte en Simply Community hun onderzoek in het kader van Bouwmeester Label ‘Ruimte voor diversiteit’ voor. Ze ontwikkelden een methodologie die ruimtelijk ontwerp en antropologische analyse verweeft. 

De publieke ruimte is de plaats waar de wensen, gebruiken en noden van een onbeperkt aantal gebruikers samenkomen. Een balans vinden tussen al die wensen, gebruiken en noden is niet evident. Beleidsmakers worden geconfronteerd met een stijgende complexiteit, maar ook met polarisatie en angst voor verandering. Het afstemmen van ruimtelijke ingrepen met de sociale realiteit is daarom essentieel. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het publiek domein een ruimte is voor diverse gebruikers? Hoe wordt een straat, plein of park een plek waar mensen op verschillende manieren samen kunnen zijn?

Om antwoorden op dergelijke vragen te formuleren, is het belangrijk die wensen, gebruiken en noden in kaart te brengen. Het integreren van verschillende invalshoeken, zowel vanuit een helikopterperspectief als vanuit de bewoners zelf, is het noodzakelijke startpunt bij het creëren van ruimte voor diversiteit.

De architecten en antropologe bij respectievelijk 51N4E Acte en Simply Community werkten samen aan een reeks cases rond diversiteit en publieke ruimten. In de tekst worden de diverse invalshoeken gecombineerd tot een facetrijk onderzoek naar ruimte voor diversiteit.