Z33 te gast in Atelier Bouwmeester

Van 21 april tot 18 juni verzorgt Z33, het Hasseltse Huis voor actuele kunst, als ‘gastcurator’ een mini-programma in het Atelier. Het omvat twee opeenvolgende kunstpresentaties in de vitrines, een lezingenavond en een debat.

De presentaties en gesprekken kaderen in Z33’s project ‘Nuclear Culture’, een samenwerking met de Londense curator Ele Carpenter, het Londense Arts Catalyst en het Bildmuseet in Umeå. Het betreft een langlopend, internationaal onderzoekstraject rond nucleaire technologie. Doel is uitwisseling en samenwerking te bevorderen tussen kunstenaars, experten en wetenschappers die werken rond thema’s als het beheer van nucleair afval, ongevallen en risicoanalyse, geologische berging en radioactieve straling.

Op 21 april om 19u wordt de eerste presentatie, met werk van Maarten Vanden Eynde, ingeleid met enkele lezingen. Naast Vanden Eynde spreken ook Alexis Destoop en het kunstenaarsduo Lise Autogena & Joshua Portway over het werk dat zij recent aan de nucleaire thematiek hebben gewijd. In mei volgt een tweede presentatie met werk van onder anderen de Belgische kunstenares Cécile Massart. Op 5 mei vindt een debat plaats rond de problematiek van nucleaire infrastructuur, afvalmanagement en kennisoverdracht, gemodereerd door Ele Carpenter. Onder anderen Cécile Massart en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck zullen hieraan deelnemen.