Vlaams Bouwmeester op de Internationale Architectuur Biënnale van Rotterdam

Op de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is het Team Vlaams Bouwmeester aanwezig in de hoofdtentoonstelling Making City met 'de Vlaamse metropolitane droom, een breuk met de actuele woningproductie'. Het thema is woningbouwproductie in Vlaanderen. Het ontwerpbureau POSAD werkte de inzending uit. Zij bouwden door middel van ontwerpend onderzoek voort op de studie 'Naar een visionaire woningbouw, kansen en opgaven voor een trendbreuk in de Vlaamse woonproductie', die AWB in opdracht van de Vlaams Bouwmeester maakte.

De studie van AWB onderzoekt de huidige problematiek en productiemechanismen van de woningbouw en geeft een aanzet voor "duurzame armaturen" en van "woonomgevingsgebieden" waaraan  toekomstige woonontwikkelingen gekoppeld kunnen worden. POSAD onderzocht welke toegevoegde waarde het collectieve bij het ontwerp van die woonomgevingen kan betekenen. POSAD ging er tevens van uit dat energie, water en voedsel aan belang zullen winnen als structurerende lagen in stedelijke ontwikkelingen. Het geheel werd samengebracht in een animatiefilm die de vraagstelling duidt en nieuwe pistes verkent.

'Hoe maken we stad?' is de centrale vraag van de 5e IABR: Making City. De voortdurende verstedelijking stelt ons voor immense politieke, sociale, economische en ecologische uitdagingen. Het zijn de steden die de oplossingen voor de grote opgaven van de 21e eeuw moeten vinden. No cities, no future. De stad is onze toekomst, maar alleen als ze beter bestuurd, ontworpen en gepland wordt dan nu het geval is. Daarom doet de 5e IABR: Making City een oproep aan alle betrokkenen – bestuurders, beleidsmakers, politici, marktpartijen, ontwerpers en burgers. Stad maken moet op een andere manier, met sterke allianties, met een uitgesproken stedelijke agenda en met ontwerp voorop.

De 5e editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam: Making City vindt plaats van 20 april tot 12 augustus 2012. De inzending van het Team Vlaams Bouwmeester is te bekijken in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam. Deze locatie is vlot bereikbaar vanaf het treinstation Rotterdam Centraal (10 min wandelen).

www.iabr.nl