Tentoonstelling 'Building Biospheres’ op Biennale Architettura in Venetië Bas Smets, Valerie Trouet en Stefano Mancuso tonen de impact van natuurlijke intelligentie van planten op architectuur

Begin mei 2025 start in Venetië de 19de editie van de Biennale Architettura, de internationale hoogmis van hedendaagse architectuur. De jury, met onder anderen Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs, selecteerde Building Biospheres van het team van Bas Smets, Valerie Trouet en Stefano Mancuso voor het Belgische paviljoen. De tentoonstelling Building Biospheres toont de impact van natuurlijke intelligentie van planten op architectuur.

Hoe kan architectuur verder ontwikkelen onder invloed van natuurlijke intelligentie? Met hun tentoonstellingsconcept Building Biospheres onderzoeken landschapsarchitect Bas Smets, klimaatwetenschapper Valerie Trouet en bioloog Stefano Mancuso een nieuwe relatie tussen natuur en architectuur. Ze stellen voor om gebouwen te beschouwen als kunstmatige ruimtes waarin planten een microklimaat kunnen produceren en het gebouw actief aansturen wat betreft beregening, ventilatie en belichting. Door gebruik te maken van de nieuwste inzichten in de intelligentie van planten, onderzoekt het team wat dit kan betekenen voor de ontwikkeling van de architectuur. Het Belgische paviljoen op de Biënnale van 2025 zal dienen als een laboratorium om deze ideeën te verkennen en te demonstreren. 

De Biënnale van Venetië is al 130 jaar een van de meest prestigieuze culturele evenementen ter wereld. Sinds 1980 wordt de kunstbiënnale om het jaar afgewisseld met een architectuurbiënnale. De invulling van het Belgische Paviljoen wordt om beurten verzorgd door de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Vlaanderen staat om de vier jaar in voor de nationale inzending en doet dat telkens voor twee opeenvolgende jaren: eerst de architectuurbiënnale, nadien de biënnale voor beeldende kunsten.