Pilootprojecten 'Collectief Wonen' in tijdschrift Ruimte

‘Testen door effectief te bouwen’: dat is de opzet van de Pilootprojecten Collectief Wonen, waarvan de tweede fase in het voorjaar van 2014 is afgerond. Met de Pilootprojecten hebben de Vlaams Bouwmeester en de minister van Wonen een instrument in handen om toekomstgericht en fundamenteel ontwerpend onderzoek te koppelen aan realiteitszin. In de eerste fase van de Pilootprojecten verrichtten vijf ontwerpteams ontwerpend onderzoek naar nieuwe woonscenario’s voor evenveel verschillende ruimtelijke condities in Vlaanderen. Voor de tweede fase deed de Vlaams Bouwmeester een oproep aan initiatiefnemers. De Kwaliteitskamer selecteerde de vijf meestbelovende voorstellen. Elk van hen kreeg een architectenteam uit de eerste fase toegewezen.
Vandaag liggen de ontwerpen klaar en is het aan de deelnemende lokale overheden, projectontwikkelaars en sociale huisvestingsmaatschappijen om samen met de ontwerpteams het bouwproces op te starten.
Vier leden van de Kwaliteitskamer blikken terug op het intensieve ontwerp- en onderhandelingsproces en formuleren aanbevelingen voor de toekomst van het wonen in Vlaanderen. Lees het gesprek na in Ruimte, het tijdschrift van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP).