Oproep Bouwmeester Label 034 ‘Filling the gap(s)’ Dien je project in en werk mee aan meer biodiversiteit

Heb jij een ruimtelijk project waar je de biodiversiteitswaarde van wil versterken? Schrijf je dan in voor het ontwerpend onderzoek dat HOP.office in het kader van het Bouwmeester Label filling the gap(s) uitvoert. 

Hoe kan de bouwsector bijdragen aan een verbetering van de biodiversiteit? Dat is de onderzoeksvraag waar de architecten van HOP.office zich met het Bouwmeester Label Filling the gap(s) over buigen. Om dit onderzoek te voeren zijn ze op zoek naar interessante projecten. Verken samen met een expert het potentieel van jouw architectuurproject ten aanzien van enkele dieren- en plantensoorten. Via ontwerpend onderzoek bedenk je hiervoor innovatieve bouwstenen. Het is de start van een uniek proces dat creativiteit en wetenschappelijke expertises uit zeer diverse vakgebieden samenbrengt. Omdat er méér mogelijk is dan nestkastjes hangen. 

Wil jij samenwerken met een ecoloog, een ornitholoog, een vleermuisdeskundige om een uniek ontwerp te realiseren met een meerwaarde voor de architectuur én de natuur? Heb je een concreet project in de steigers staan? Stel het voor als kandidaatproject voor de casestudies in Filling the gap(s).

De ingezonden projecten kunnen variëren van de schaal van een woning tot de grotere stedenbouwkundige schaal. Bij voorkeur bevinden ze zich in een vroeg stadium. De zoektocht naar een maximaal geïntegreerd concept start best al in de ontwerpfase.

Het resultaat van het ontwerpend onderzoek zal te zien zijn in een tentoonstelling van het Vlaams Architectuurinstituut in De Singel te Antwerpen.

Indicatieve timing

Startmoment

Atelier Bouwmeester - 31 mei 2024

Deadline oproep

20 juni 2024

Bekendmaking

1 juli 2024

Excursies stadsnatuur

Vleermuizen - bijen en vlinders - vogels - flora

periode: juli – oktober 2024

Ronde tafel

september 2024

Voorbereiding expo

oktober – februari 2025

EXPO Filling the gap(s)

DE SINGEL - 2025

 

Specificaties om in te dienen:

  • 1 A4 (beeld + tekst) met een korte beschrijving en situering van het project en de ambities
  • Deadline: 20.06.2024 

Meer info

info@hopoffice.be

 

Dien je project in