Het Team Vlaams Bouwmeester wenst bOb Van Reeth een gelukkige verjaardag Eerste Vlaamse Bouwmeester bOb Van Reeth wordt 80

Op 26 februari viert architect bOb Van Reeth, die eind 1998 als eerste Vlaamse Bouwmeester aantrad, zijn tachtigste verjaardag. Van Reeth was niet alleen de eerste die het bouwmeesterschap waarnam, hij is en blijft er ook de ‘uitvinder’ van. Zijn rol bij de ontwikkeling van goed publiek opdrachtgeverschap en een levendige architectuurcultuur in Vlaanderen is nauwelijks te overschatten.

Toen bOb Van Reeth eind 1998 op initiatief van minister Wivina Demeester werd aangesteld als eerste Vlaamse Bouwmeester, was hij reeds een internationaal gerenommeerd architect die een indrukwekkend palmares kon voorleggen van binnen- en buitenlandse realisaties. Hij aanvaardde de opdracht om binnen de Vlaamse overheid een geheel nieuwe instantie te ontwikkelen, met het doel de kwaliteit van de overheidsgebouwen en, bij uitbreiding, van de hele gebouwde omgeving in Vlaanderen te helpen verbeteren. Samen met zijn adjunct Marc Santens en een klein team wist hij op korte tijd een instrumentarium en een werkwijze te vestigen, die tot op vandaag nog steeds de werking van het Team Vlaams Bouwmeester mee vormgeven.

De versterking van het publieke opdrachtgeverschap, de zoektocht naar manieren om architectuurkwaliteit in openbare aanbestedingen te laten bovendrijven, en om ook jonge en buitenlandse architecten in publieke opdrachten aan bod te laten komen, vormden daarbij de voornaamste doelstellingen. Ook kunst in opdracht kreeg een plaats in de werking van het Bouwmeester-team. Reeds in 1999 werd de eerste Meesterproef georganiseerd, in 2000 volgde de eerste Open Oproep. Bijna een kwarteeuw later zijn de resultaten, mede dankzij Van Reeths opvolgers, de inzet van andere belangrijke actoren als het Vlaams Architectuurinstituut, de stadsbouwmeesters en vele anderen, onmiskenbaar: Vlaanderen wordt in het buitenland beneden om z’n excellente architectuurproductie en levendige architectuurcultuur.

In 2019 vierden we 20 jaar bouwmeesterschap. Het Team vond bOb toen bereid, zijn medewerking te verlenen voor de realisatie van de korte film ‘In publieke opdracht. 20 jaar Vlaams Bouwmeester’.

In 2021 blikte bOb samen met Marc Santens ook nog uitgebreid terug op de geschiedenis van de Open Oproep, in een video-interview met Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche, curatoren van de reizende tentoonstelling ‘Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht’. Fragmenten uit dit gesprek zijn te zien in de reeks compilatiefilmpjes op het YouTube-kanaal van het Vlaams Architectuurinstituut

compilatiefilms 20 jaar Open Oproep