Gezocht: 40 recent afgestudeerde ontwerpers voor de Meesterproef erfgoed en herbestemming Vul het interessedocument in voor 13 maart 2017

De omgang met beschermde gebouwen en landschappen is een complexe maatschappelijke opgave. De ruimte in Vlaanderen is schaars en duurzaam ruimtegebruik staat hoog op de agenda. Ook voor beschermde sites is het belangrijk dat zij (opnieuw) een volwaardige en actieve rol opnemen in de samenleving. De rol van ontwerpers is hierbij doorslaggevend. Er is lef en creativiteit nodig om de blik op erfgoed grondig te vernieuwen. Daarom is het cruciaal dat herbestemming geen niche blijft maar dat deze maatschappelijke opgave bij alle ontwerpers ingang vindt. De Meesterproef 2017 wil een nieuwe generatie ontwerpers warm maken om ambitieuze, kwaliteitsvolle hedendaagse interventies te helpen realiseren en zo frisse ideeën te genereren voor een creatieve omgang met ons veelzijdige patrimonium.

De Meesterproef is een instrument van de Vlaamse Bouwmeester en brengt al vijftien jaar jonge, bevlogen ontwerpers samen met ervaren publieke bouwheren. Voor jonge afgestudeerden is de Meesterproef niet alleen een kans om een eerste opdracht te realiseren maar ook een grote bron van kennis over, en ervaring met publieke opdrachten. De opdrachtgevers kunnen dan weer creatieve ideeën en nieuwe inzichten putten uit het jeugdige enthousiasme.

Voor de editie 2017 werkt het Team Vlaams Bouwmeester samen met het agentschap Onroerend Erfgoed rond de herbestemming van beschermd onroerend erfgoed. In januari 2017 selecteerden het Team Vlaams Bouwmeester en het agentschap Onroerend Erfgoed zes publieke opdrachtgevers met een interessant herbestemmingsproject. Nu gaan we op zoek naar jonge ontwerpers met interesse om een beschermd monument of landschap een nieuwe bestemming te geven.

Het traject bestaat uit twee delen:

  • Tijdens de inspiratieweek word je ondergedompeld in de thematiek. Via debatten, lezingen, workshops en bezoeken krijg je inzicht in het werken met en herbestemmen van beschermd erfgoed. Binnen- en buitenlandse sprekers komen vertellen over hun ervaringen met en ideeën over herbestemming. Dit programma vindt plaats van 24 tot en met 28 april 2017, op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. Tijdens de inspiratieweek is ook voldoende tijd voorzien om de zes opdrachtlocaties te bezoeken.
  • Vervolgens kan je je kandidaat stellen voor één van de zes projecten. Er worden drie ontwerpers per project geselecteerd die, onder professionele begeleiding, een eerste voorstel uitwerken tijdens de intensieve atelierweek. Deze vindt plaats van 15 tot 19 mei 2017 in het Atelier Bouwmeester in Brussel. Aan het eind van de ontwerpweek buigt een jury zich over de verschillende voorstellen. Zij duidt voor elk project één laureaat aan, aan wie de opdracht wordt gegund.

Wie mag deelnemen?

  • Je bent afgestudeerd in 2014, 2015 of 2016 als master in de richting architectuur, als master in de ingenieurswetenschappen - architectuur, of als bachelor of master in de richting landschaps- en tuinarchitectuur.

Wat verwachten we van jou?

  • Je bent beschikbaar voor de inspiratieweek (24 - 28 april 2017) en de atelierweek (12 mei en 15-19 mei 2017).
  • Je kan het hele traject in het Nederlands volgen.

Wat bieden wij?

  • Voor de 40 geselecteerde recent afgestudeerde ontwerpers: een inspiratieweek met boeiende sprekers en begeleiders uit binnen- en buitenland, die is aangemeld als permanente vormingsactiviteit bij de Orde van Architecten.
  • Voor de 18 geselecteerde deelnemers aan de atelierweek: de begeleiding van een projectregisseur, een forfaitaire onkostenvergoeding van €500 (excl. btw), een atelierruimte met alle nodige faciliteiten en vier overnachtingen in Brussel.

Heb je interesse?

  • Vul vóór 13 maart 2017 je gegevens in via het interesseformulier en laad één A4 pagina portfolio op.
Grindbakken Gentse haven

Meer info is beschikbaar bij Annelies Augustyns (annelies.augustyns@kb.vlaanderen.be)

 

Bekijk de 6 projecten