Dubbellezing over stadsnatuur door Matthew Gandy en 1010au, Fallow en Grue Dinsdag 20 februari 2024 om 20u in De Singel in Antwerpen

Op 20 februari 2024 nodigen het Vlaams Architectuurinstituut en Archipel de gerenommeerde stedenbouwkundige Matthew Gandy uit voor een dubbellezing met de drie ontwerpbureaus achter de tentoonstelling BWMSTR Label 028 ‘Stedelijke natuur’: 1010 architecture urbanism, Fallow en Grue. Wat is stedelijke natuur? En wat kan het zijn? Via zijsporen binnen het architectuurdiscours gaat deze dubbellezing op zoek naar andere ontwerpmethodes, andere inzichten en voorbeelden die de mainstream fundamenteel bevragen vanuit stadsecologie, inclusie, jongeren, vogels, tijdelijkheid...

In het kader van het Bouwmeester Label 028 onderzochten de ontwerpbureaus 1010au, Fallow en Grue de transitie van de stad als habitat voor mensen naar één waar fauna en flora centraal staan. Inzoomen op stadsnatuur is een pleidooi voor een natuurinclusieve, bioreceptieve architectuur die ontwerpers inspireert om de natuur in hun werk een plek te geven en een aanzet geeft tot een groene, biodiverse en gezonde stad.

In de tentoonstelling ‘Stedelijke natuur’ richten de ontwerpteams zich op het verleden, het heden en de toekomst van de natuur in de architectuurproductie. Ze tonen hoe Léon Stynen en Paul De Meyer, de architecten van De Singel, naar het gebouw keken in relatie tot het landschap. Hoe verovert de natuur vandaag haar plekje in en rond het gebouw? Welke relaties tussen kunstmatig en natuurlijk leven mogen we in de toekomst verwachten?

Deze visie wordt gekoppeld aan die van de gerenommeerde Britse stedenbouwkundige en stadsecoloog Matthew Gandy, die uitgebreid onderzoek voert naar stedelijke natuur en in 2022 het boek Natura Urbana publiceerde. Hierin verbindt hij verschillende perspectieven vanuit de feministische, postkoloniale en posthumanistische theorieën met inzichten uit de stadsecologie. Hij laat kunstenaars, activisten, bewoners en wetenschappers aan het woord over wat ‘stadsnatuur’ kan zijn. Hij viert de veelstemmige stadsnatuur die hij als minstens evenwaardig aan de klassieke ‘wilde’ landschappen beschouwt.

Park am Gleisdreieck, Berlin 2013 ©Matthew Gandy

Meer info

Datum 20 februari 2024
Uur 20:00u
Locatie De Singel (Blauwe zaal), Desguinlei 25, 2028 Antwerpen
Tickets Gratis, mits registratie

Tickets

 

Website Archipel

Beide lezingen vinden plaats in het Engels