Definitief programma voor summerschool 2023 ‘Fietsprojecten van de toekomst’ Kandidatuurstelling verlengd tot 14 juli 2023, 11 uur

Zijn jullie studenten architectuur of landschapsarchitectuur en hebben jullie interesse om in september samen deel te nemen aan de summerschool ‘Fietsprojecten van de toekomst’, georganiseerd door het Team Vlaams Bouwmeester en Fietsberaad Vlaanderen? Bezorg ons dan je duo-kandidatuur via het interesseformulier. Uit de inzendingen zullen door het Team Vlaams Bouwmeester en Fietsberaad Vlaanderen negen duo’s worden gekozen. 

De summerschool vindt plaats in het Atelier Bouwmeester van maandag 11 tot donderdag 21 september 2023. De deelnemers aan de summerschool worden dagelijks begeleid door Stefan Bendiks (Artgineering) en Gert Van Echelpoel (UAntwerpen). Verscheidene experts en ervaringsdeskundigen zullen gedurende de week aansluiten om hen te ondersteunen.

Ondertussen werden drie sites gekozen, hebben alle experten hun deelname bevestigd en ligt het volledige programma vast:

Programma

Maandag 11 september

Kennismaking en inleiding tot de opdracht door Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs, Wout Baert (Fietsberaad Vlaanderen), Sofie Verraest (UGent), Gert Van Echelpoel (UAntwerpen) en Stefan Bendiks (Artgineering).

De drie ontwerpthema’s en locaties worden toegelicht door:

  • Annekatrien Verdickt (Architectuurplatform Terwecoren Verdickt, Filter Café Filtré Atelier): wonen en de fiets – Tervuursevest 15, Leuven
  • Joris Van Damme (Provincie Vlaams-Brabant): de fietsroute – fietssnelweg F361 tussen Kortrijk en Roeselare
  • Sven Huysmans (The New Drive): fietsen parkeren – stationsomgeving Turnhout

De startbeelden van de sites worden aangeleverd door fotograaf Michiel De Cleene.

Dinsdag 12 september

De studenten bezoeken samen met de experten elk hun site met de vraag tegen woensdagmiddag per site een eerste insteek te presenteren.

Woensdag 13 september

In de voormiddag bereiden de studenten hun eerste korte presentatie voor, die in de namiddag wordt toegelicht aan de experten. Annelies De Nijs, Glenn Lyppens, Aglaée Degros en Erik Wieërs versterken het expertenteam.

Donderdag 14 en vrijdag 15 september

Er wordt gewerkt in het Atelier Bouwmeester onder begeleiding van Gert Van Echelpoel en Stefan Bendiks.

Maandag 18 september

Er wordt de ganse dag gewerkt in het Atelier Bouwmeester. Feedback van vorige atelierbegeleiding wordt verwerkt. In de voormiddag zal Sofie Verraest een workshop begeleiden die focust op de teksten in relatie tot het thema. ’s Avonds gaan we samen op restaurant.

Dinsdag 19 september

In de voormiddag bereiden de studenten hun tweede presentatie voor, die in de namiddag wordt toegelicht aan de experten. Annelies De Nijs, Glenn Lyppens, Aglaée Degros en Erik Wieërs versterken opnieuw het expertenteam.

Woensdag 20 september

Er wordt de ganse dag gewerkt in het Atelier Bouwmeester. De feedback van de experten wordt verwerkt. De scenografie voor de tentoonstelling in het Atelier Bouwmeester wordt verder uitgewerkt. De definitieve ‘fietsprojecten van de toekomst’ worden digitaal ingediend.

Donderdag 21 september 2023

In de voormiddag worden de beelden afgedrukt, in de namiddag worden de negen fietsprojecten van de toekomst opgesteld in een tentoonstelling in het Atelier Bouwmeester. ’s Avonds wordt de tentoonstelling feestelijk geopend door Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs en Wout Baert (Fietsberaad Vlaanderen).