Laurent Stalder in conversation with Ido Avissar and Jan De Vylder - de Lijnen les Lignes the Lines Small Talk 20

'de Lijnen les Lignes the Lines' is een tentoonstelling van architectuurtekeningen, samengesteld door Cédric Libert. Een reeks van regelmatig wisselende presentaties zal vanaf juni 2014 te zien zijn in de vitrine van het Atelier Bouwmeester. De tekeningen worden via een speciaal voor de gelegenheid ontworpen dispositief geprojecteerd, zodat ze een plaats krijgen naast de andere kunstwerken en tijdelijke architectuurpresentaties in het Atelier.

Tekeningen van architecten hebben iets poëtisch: logische gestrengheid gaat er vaak samen met grillige fantasie. Het zijn onderzoeksinstrumenten die ontstaan wanneer ideeën nog rijpen en onzekerheid gekoppeld is aan vastberadenheid. Deze fragiele maar krachtige papieren efemera belichamen een conditie die je zou kunnen benoemen als reeds-maar-toch-nog-niet. Ze vormen een autonome architectuurtaal, waar ideeën en verbeeldingen in hun essentie worden gevat. Van Piranesis sublieme ruïnes over Mies' canonieke collages tot Leon Kriers polemische, cartooneske manifesto's vormen zij een wezenlijke bijdrage tot het architectuurverhaal en het kritische vertoog. Tekeningen scheppen werelden.

De hier door architecten ter beschikking gestelde tekeningen houden verband met hun eigen onderzoek en kwamen tot stand tijdens het reizen of dagdromen. Met in het achterhoofd Aby Warburgs ideeën rond de visuele of semantische verwantschappen die beelden onderling verbinden, werden de tekeningen geordend in een soort inventaris met verschillende hoofdstukken.

Ter gelegenheid van de opening wordt een eerste reeks rond STEDEN onthuld. Aansluitend vindt een gesprek plaats tussen architecten Ido Avissar (List, Parijs) en Jan de Vylder (aDVVT, Gent) en Laurent Stalder, hoogleraar architectuurtheorie aan ETH Zürich.