LABO RUIMTE zoekt een multidisciplinair team voor verkennend onderzoek rond betaalbaar wonen Offertes indienen kan tot 23 oktober 2024

LABO RUIMTE, het samenwerkingsverband tussen het Departement Omgeving en het Team Vlaams Bouwmeester en een laboratorium voor complexe ruimtelijke vraagstukken, start een nieuw traject van ontwerpend onderzoek op. Doel is na te gaan hoe we uitdagingen op vlak van betaalbaar en kwaliteitsvol wonen enerzijds, en op vlak van ruimte-inname, klimaat en duurzaamheid anderzijds, aan elkaar kunnen koppelen.

We zoeken een multidisciplinair team voor het eerste, verkennende luik van dit traject. Tijdens die verkennende fase willen we nagaan welke factoren meespelen in het betaalbaarheidsvraagstuk, in kaart brengen hoe de uitdagingen ruimtelijk verschillen naargelang de stad of de regio, met welke uitdagingen verschillende doelgroepen te kampen hebben, en het debat opstarten – met stadsbesturen, lokale woonactoren en verenigingen, ontwikkelaars, financiers, ontwerpers,… – over mogelijke oplossingsrichtingen. Dit verkennend onderzoek, dat de complexiteit en de verschillende facetten van betaalbaar wonen op een toegankelijke manier in beeld en in kaart moet brengen, zal in een tweede fase de basis vormen van ontwerpend onderzoek (geen voorwerp van voorliggende opdracht) op een aantal stadsregio’s. Het verkenningsteam heeft ook als opdracht om – in overleg met de opdrachtgevers – de onderzoeksgebieden en focus voor de ontwerpcases te bepalen, en zal tijdens de tweede fase tevens een coördinatie- en begeleidingsopdracht opnemen, om aan het eind van het traject aanbevelingen en conclusies te formuleren.

We zoeken hiervoor een multidisciplinair team:

  • met ervaring op vlak van ontwerp, cartografie en conceptueel denken
  • met kennis van de woonmarkt en actuele woondynamieken, en de uitdagingen op vlak van wonen en ruimte
  • met skills om een brede groep van partners (Vlaamse overheden, steden en stadsontwikkelingsbedrijven, verenigingen, ontwikkelaars of andere woonactoren, financiers,…) samen te brengen.

Meer informatie is te vinden in het bestek en in de bijbehorende intentienota. In deze laatste worden een vijftal kwesties uitgelicht die we – tijdens de verkennende fase van het onderzoek – uitgediept willen zien.