Vitrinepresentatie Bouwmeester Label ‘MPMD 2043’

Studio Tuin en Wereld en MikeViktorViktor onderzocht in het kader van Bouwmeester Label 027 hoe een ‘Micro Publiek Materiaal Depot’ kan zorgen voor de link tussen het recupereren van bouwmaterialen, het delen van kennis en het beschikbaar maken van materiaal voor iedereen. Een neerslag van hun onderzoekstraject kan je nu bekijken in de vitrine van het Atelier Bouwmeester. In een podcast bespreken ze met een aantal gasten hoe zo’n plek er dan uitziet in het jaar 2043.  

Aan de hand van een reeks tekeningen licht het onderzoeksteam de opzet en het verloop van het project toe, dat vooral bestond uit vele gesprekken met (ervarings)deskundigen in circulair bouwen of het opslaan van bouwmaterialen. De ontwerpers projecteerden de mogelijkheden van het Micro Publiek Materiaal Depot naar het jaar 2043, en stelden een aantal mensen de vraag hoe zo’n plek er dan zou uitzien.

De antwoorden op deze vraag kan je ook beluisteren in de gelijknamige podcast. Daarin gaat Elien Vanhamel (Studio Tuin en Wereld) in gesprek met Erik Wieërs (Vlaams Bouwmeester), Jan Sterckx (Toestand vzw), Annelies De Gendt (adviseur circulaire economie van de stad Sint-Niklaas), Pieter De Keyser (Eco&Zo), Martha Vandermaesen (adviseur circulaire economie bij aannemersbedrijf DEMOCO), Erik Rombaut (ecoloog KU Leuven), Lisa Doeland (filosoof) en Nathan Van Den Bossche (onderzoeker en docent bouwtechnieken en vastgoedkunde aan de UGent).