Uitnodiging EXPO 5 voorstellen voor nieuw VRT-gebouw

27 januari 2016 - 19.00u

Via de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester werden een jaar geleden vijf ontwerpteams uitgenodigd om een voorstel in te dienen voor een nieuw VRT-gebouw aan de Reyerslaan in Brussel. Door zijn schaal en cultureel-maatschappelijke relevantie vormt het project, gekaderd in de herontwikkeling van de hele Reyerssite, een mijlpaal in de geschiedenis van ruim 15 jaar Open Oproep. De vijf bureaus hebben de ambities van de Vlaamse openbare omroep op verschillende manieren vertaald in hun ontwerp. Van 27 januari 2016 tot 29 februari 2016 zijn in het Atelier Bouwmeester de maquettes te zien van:

  • Office for Metropolitan Architecture OMA, Rotterdam
  • Christian Kerez Zürich AG, Zürich
  • TV OFFICE Kersten Geers David Van Severen – KCAP
  • TV Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group
  • TV architecten de vylder vinck taillieu - evr - doorzon - denis dujardin

Op 7 januari 2016 maakte de VRT bekend dat ze kiest voor de tijdelijke vereniging rond Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten. Dit betekent een beslissende stap in een lang traject dat integraal door het Team Vlaams Bouwmeester wordt begeleid: van het onderzoek naar verschillende mogelijke locaties over het masterplan voor de site tot de zoektocht naar de juiste ontwerper. De nieuwe VRT wordt een publiek gebouw in een groene omgeving en fungeert als pionier in de ontwikkeling van een bruisende stadswijk: ‘Brussels Mediapark’.

Naar aanleiding van de tentoonstelling laat Bart Verschaffel, jurylid in de selectieprocedure, de vijf genomineerde ontwerpen kritisch de revue passeren en lichten Paul Robbrecht en Alexander Dierendonck de krijtlijnen toe van het winnende ontwerp.

Nog tot 7 februari zendt Canvas elke zondag een aflevering uit van de programmareeks Reyers 2020, die verdere duiding geeft bij de vijf ontwerpvoorstellen.