Team Vlaams Bouwmeester organiseert Stories Unfold Reflections - ‘Van oproep aan ontwerpers tot circulair paviljoen’ Kom op 19 oktober naar de publieksavond op het domein van het Rubenskasteel in Zemst

Op 19 oktober organiseert het Team Vlaams Bouwmeester in het kader van Stories Unfold Reflections een publieksavond. Samen met opdrachtgever Eventflanders en de makers Constructlab en 019 belichten we het traject dat leidde tot de realisatie van een circulair paviljoen op het prachtige domein van het Rubenskasteel in Zemst. De avond kadert in de eerste editie van het Stories Unfold festival.

Stories Unfold is een nieuw herwaarderingsfestival dat om de twee jaar plaatsvindt op een ander Vlaams landgoed. Het unieke event wekt de rijke verhalen van Vlaamse kastelen en tuinen tot leven. Het laat zien welke rol deze iconische landmarks in de toekomst kunnen spelen. De eerste editie van het Stories Unfold festival vindt plaats van augustus tot oktober 2023 op het Rubenskasteel te Elewijt (Zemst).

Het Rubenskasteel is een prachtig gebouwencomplex met ophaalbrug en slotgracht, gelegen in een sfeervolle groene omgeving met neerhof, tuinen, graslanden, vijvers en bomen. Speciaal voor deze eerste editie van Stories Unfold werd een tijdelijk paviljoen ontworpen. Het circulaire paviljoen ‘Flora’ werd gebouwd volgens de hoogste standaarden op vlak van duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Het ontwerpteam, ConstructLab + 019, werd aangesteld onder begeleiding van het Team Vlaams Bouwmeester.

In deze prachtige setting organiseert het Team Vlaams Bouwmeester, in samenwerking met de opdrachtgever EventFlanders en de ontwerpers/makers, op 19 oktober een publieksavond over het volledige traject, van de oproep aan ontwerpers tot de realisatie van het circulaire paviljoen.

Aan de hand van een aantal concrete voorbeelden belicht Jouri De Pelecijn, projectbegeleider bij het Team Vlaams Bouwmeester, de rol die het Team opneemt bij dergelijke advies- en begeleidingstrajecten. Bert Villa en Tomas Lootens van ConstructLab en 019 gaan vervolgens dieper in op het collectieve ontwerp- en bouwtraject en leggen uit hoe het paviljoen als een mal werkt voor de omgeving. Afronden doen we met een gesprek tussen Matthias Ver Eecke, co-projectleider Stories Unfold van EventFlanders, het Team Vlaams Bouwmeester en ConstructLab-leden over de summerschool ‘Last Resort’, dat als stapsteen fungeerde tussen de bouwfase en de opening van het paviljoen voor het publiek.

Programma

18.30 - Onthaal

19.00 - Verwelkoming

19.05 – Programma

Jouri De Pelecijn, projectbegeleider Team Vlaams Bouwmeester, geeft aan de hand van concrete voorbeelden een toelichting over de werking van het Team Vlaams Bouwmeester:

  • de Open Oproep voor de opmaak van een masterplan en een inrichtingsplan voor een onthaalsite voor de rozentuin van het kasteeldomein Coloma
  • de Oproep aan geïnteresseerden voor het ontwerpen en uitvoeren van een tijdelijke architecturale en artistieke interventie op het domein van het Rubenskasteel te Elewijt

Tomas Lootens (019) en Bert Villa (ConstructLab) over het paviljoen ‘Flora’

ConstructLab Summerschool ‘Last Resort’ rondetafelgesprek: Matthias Ver Eecke, Jouri De Pelecijn, Lyra Oey, Bert Villa + workshop hosts

20.30 - Open Bar

22.00 - Einde