Passiefschool in Etterbeek van evr–Architecten in gebruik genomen

De eerste passiefschool van het initiatief van de Vlaamse minister van onderwijs voor de bouw van 24 passiefscholen, een kleuterschool van GO! in Etterbeek, werd op 5 november in gebruik genomen. Het Gentse architectenbureau evr–Architecten realiseerde het ontwerp via een Open Oproep in 2007. AGIOn subsidieerde de realisatie.

Het concept van het gebouw overtuigt door zijn eenvoud. De tien klaslokalen organiseren zich in een L-vorm langs een polyvalente ruimte: zes op de begane vloer, de overige vier op de eerste verdieping. De gelijkvloerse circulatieruimte valt samen met de polyvalente zaal. Door een goede compactheid, voldoende thermische massa, uitstekende isolatie en winddichtheid, balansventilatie met warmteterugwinning is nog nauwelijks energie nodig voor verwarming in de winter of voor koeling in de zomer.

Het gebouw bewijst dat ruimtelijke kwaliteit en compacte passiefbouw goed samen kunnen gaan. Het ontwerp vat de geest van deze uitzonderlijk groene plek in een verstedelijkte deelgemeente van Brussel. Vanaf de schoolpoort word je onder een groen bladerdek naar de groene luifel van de school geleid. Het is een plek waar kinderen zich thuis voelen, waar ze ook geïnspireerd en aangemoedigd worden. Kleuters kunnen zich vanuit de polyvalente ruimte identificeren met hun eigen klasdeur en -raam. Grote interne vensters zorgen voor doorkijk, maar functioneren tevens als vitrine voor het eigen werk. Ook in de buitenruimte wordt intimiteit gecreëerd. Een klein 'amfitheater' scheidt de speelruimtes van de kleuters van deze van de lagere school.

Leerlingen, ouders, leerkrachten zullen aan den lijve kunnen ervaren welk binnenklimaat in dergelijk gebouw mogelijk is. Zo kunnen vooroordelen over dit passiefhuisconcept - zoals het misverstand dat in passiefbouw geen ramen mogen worden geopend - uit de weg geruimd worden. De realisatie draagt bij tot kennis en ervaring met het passiefhuisconcept, waaruit we kunnen leren in functie van de bouw van meer en meer energie-neutrale gebouwen in de toekomst. Het onderwijs vaart daar wel bij gezien er jaarlijks minder werkingsmiddelen voor het betalen van de energiefactuur nodig zijn.

Meer info:
http://www.tvbrussel.be/nl/video/4/eerste-passiefschool-van-het-gewest-geopend?page=0,0