Oproep ontwerpteams herbestemming kerkgebouw Vosselaar

Opdracht: Herbestemming voormalige Sint-Jozefkerk Vosselaar tot Vrijetijdshuis

Opdrachtgever: gemeente Vosselaar

Budget: 900.000€ excl btw en erelonen

Omschrijving:

Op 1 januari 2010 nam de gemeente Vosselaar de voormalige kerk Sint-Jozef Arbeider in erfpacht van de kerkfabriek Vosselaar, die eigenaar is. Sindsdien werd gezocht naar een invulling voor het gebouw, die de historiek en de bijzondere uitstraling van dit beschermde monument eer aandoet. In opdracht van de gemeente voerden Stramien cvba en Geheugen Collectief in 2012-2013 een studie naar de herbestemmingsmogelijkheden. Deze studie omvatte een analyse van de historische en maatschappelijke context, van de bestaande toestand van het gebouw en de minimale interventies, alsook een bouwtechnisch en ruimtelijk onderzoek naar mogelijke ontwerpen en functies.

Vanuit de vaststellingen van deze studie maakte de gemeente een aantal concrete keuzes voor herbestemming van het voormalige kerkgebouw. De gewenste eindresultaat is een vrijetijdshuis voor Vosselaar, met als kloppend hart de bibliotheek en vrijetijdsdiensten, en met ruimte voor ontmoeting en verenigingsleven.

Het betreft een procedure in twee fasen. Eerst gebeurt een selectie van vier (4) geschikte ontwerpteams. In tweede instantie gebeurt de gunning aan één ontwerpteam.

De oproep tot kandidaatstelling vind je hier