Op 9 februari vond de feestelijke opening plaats van de uitbreiding van het Frans Masereel Centrum in Kasterlee. Het nieuwe paviljoen biedt onderdak aan een drukatelier en een tentoonstellingsruimte. De ontwerpopdracht werd via de Open Oproep procedure gegund aan een samenwerking tussen het Japanse architectenbureau Hideyuki Nakayama Architecture en het Franse architectenbureau LIST, aangevuld met het studiebureau Bollinger Grohmann en Bureau Bouwtechniek.
Op 9 februari 2019 vond, in aanwezigheid van Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz, de feestelijke opening plaats van de uitbreiding van het Frans Masereel Centrum. Het Centrum is een werk- en residentieplek voor kunstenaars en onderzoekers. Het nieuwe paviljoen biedt onderdak aan een grafisch drukatelier en een tentoonstellingsruimte. De ontwerpopdracht werd via de Open Oproep procedure gegund aan een samenwerking tussen het Japanse architectenbureau Hideyuki Nakayama Architecture en het Franse architectenbureau LIST, aangevuld met het studiebureau Bollinger Grohmann en Bureau Bouwtechniek.
Het paviljoen sluit aan op het bestaande Frans Masereel Centrum, een architecturaal pareltje van Lou Jansen gebouwd in 1967, en gaat een rijke en complementaire relatie aan met zijn omgeving. Het gebouw werd ontworpen als eenmachikado, wat zoveel betekent als ‘straathoek’. Net als een straathoek stuurt het ontwerp de circulatie van kunstenaars en bezoekers van de tentoonstellingsruimte door het gebouw. Er zijn amper fysieke barrières tussen de tentoonstellings- en werkruimtes, waardoor er een unieke beleving van de ruimte ontstaat, zowel vanuit het oogpunt van de kunstenaars als van de bezoekers. De machikadoruimtes zijn vrije en actieve ruimtes omdat ze continu en niet-hiërarchisch zijn. Ze worden geactiveerd door mensen, machines en meubels verspreid in de ruimte. Het nieuwe paviljoen is dan ook volledig vrij in te vullen en biedt een veelheid aan mogelijkheden.Een werkruimte kan morgen tentoonstellingsruimte zijn en vice versa of zelfs een combinatie van beide. Het machikado concept faciliteert ontmoeting tussen alle gebruikers, en garandeert kunstenaars tegelijkertijd een intieme en rustige werkomgeving.
Het paviljoen is samengesteld uit twee eenvoudige vormen: een glazen cilinder en een kegeldak. Door uit deze geometrie een aantal spieën weg te snijden, ontstaan de diverse ruimtes.
De glazen cilinder verbindt de binnenruimte visueel met het prachtige open landschap van de omgeving. Door de insnijdingen ontstaat een reeks ‘huizen’, die verwijzen naar de woonomgeving van Kasterlee en het typische Vlaamse landschap. De unieke houten dakconstructie werd een duet tussen architectuur en kunst door de artistieke interventie van Jean Glibert.