Meesterproef 2010

De Meesterproef 2010 loopt stilaan ten einde: op 10 december heeft de slotpresentatie met jurering plaatsgevonden, voor de deelnemers is het nog even nagelbijten tot de goedkeuring van de geselecteerde offertes door het schepencollege van de Stad Gent. Tijd om terug te blikken op deze 7de editie.

De Meesterproef is een initiatief van de Vlaamse Bouwmeester dat jonge getalenteerde architecten, landschapsarchitecten en kunstenaars de kans biedt om via een overheidsopdracht van beperkte omvang ervaring op te doen. De deelnemers maken van nabij kennis met elkaars discipline en komen in aanraking met een reële publieke opdrachtgever, in casu de Stad Gent. Omgekeerd legt de bouwheer contacten met jonge ontwerpers / kunstenaars en ontdekt hij verschillende visies op de geformuleerde opdracht.

De intensieve werkweek, half november, speelt een centrale rol in het proces van de Meesterproef. In een gedeeld atelier werken de geselecteerde deelnemers, individueel of als duo, aan de gekozen opdracht. Het intensief werkproces van eerste concept tot onderbouwde visie en ontwerpvoorstel wordt professioneel omkaderd door drie externe begeleiders met een ruime praktijkervaring. Voor de editie 2010 hebben Tania Vandenbussche (architect), Jana Crepon (landschapsarchitect) en Emilio López-Menchero (kunstenaar) deze taak op zich genomen.

De Vlaamse Bouwmeester faciliteert waar nodig de contacten met de opdrachtgever. Van zijn kant zorgt de bouwheer voor juridische ondersteuning. Op het einde van de werkweek hebben de deelnemers hun visie voorgesteld aan de betreffende Gentse stadsdiensten. Daarna kregen de kandidaten nog een tweetal weken om commentaren te verwerken, hun voorstellen wat verder uit te diepen en hun offerte in te dienen. Op 10 december volgden de eindpresentaties en de finale jury.

De Meesterproef is uitgegroeid tot een vaste waarde in het instrumentarium van de Vlaamse Bouwmeester. Om beter te beantwoorden aan de intenties is de formule doorheen de jaren aangepast (o.a. selectie kandidaten, selectie opdrachtgever met projecten binnen één stad, fasering...). Tegelijk blijft de Meesterproef een experiment dat telkens weer kritisch geëvalueerd moet worden.


Een eerste peiling naar de ervaringen van de drie begeleiders en van enkele deelnemers geeft een positief beeld van de afgelopen editie. De Meesterproef wordt ervaren als een unieke kans, een noodzakelijk initiatief dat erg goed georganiseerd en omkaderd is. Tegelijk worden er ook pijnpunten gesignaleerd en mogelijkheden tot verbetering aangegeven. Een greep uit de reacties leest u hier.