LABO RUIMTE en conceptstudie over Scandinaviëblokken Gent in tijdschrift Ruimte

In Ruimte 61 kunt u twee bijdragen lezen van het Team Vlaams Bouwmeester. TV Studio Tuin en Wereld – AgwA – Domus Mundi voerde een conceptstudie uit over de toekomst van de Scandinaviëblokken in Gent. LABO RUIMTE vierde zijn tienjarig bestaan en kreeg de Vlaamse Planningsprijs en een Henry Van de Velde Award voor de studie ‘De Droge Delta’. 

Van een verouderd modernistisch idee naar een verticale buurt - Conceptstudie Stedenbeleid Vlaanderen en Stad Gent

In de tweede helft van de 20ste eeuw werden in België en Europa diverse grootschalige huisvestingsprojecten opgezet. Veelal ging het om hoogbouw, waarbij het collectieve aspect de bewoners toegang gaf tot centrale verwarming en warm water – terwijl dat voor vele individuele woningen nog ondenkbaar was. Deze projecten werden vaak gezien als een verticaal alternatief voor de stedelijke ruimtes die ze vervingen.

Vandaag stelt het jong architecturaal erfgoed dat uit deze experimenten voortkomt ons voor nieuwe uitdagingen: de ensembles zijn verouderd en vaak onvolledig geïmplementeerd, de bewonerspopulatie wordt diverser en we moeten omgaan met economische beperkingen, milieudoelstellingen en constructieve vraagstukken. Het stedelijke model dat deze huisvestingsprojecten vertegenwoordigen sluit ook niet direct aan bij het huidige streven naar programmatische en typologische diversiteit, contextuele integratie enz. Tegelijk zouden deze projecten een deel van het antwoord kunnen bieden op enkele actuele maatschappelijke vragen rond samenwonen. De Scandinaviëblokken in Gent bevinden zich exact op dat scharniermoment.

Wat als een naoorlogs appartementsblok met 220 eigenaars klimaatbestendig moet worden gemaakt? En hoe kan dat op een betaalbare manier gebeuren?

Tien kaarsjes en twee prijzen voor LABO RUIMTE

De tweejaarlijkse Vlaamse Planningsprijs werd in november 2023 uitgereikt aan LABO RUIMTE, de samenwerking tussen het Departement Omgeving en het Team Vlaams Bouwmeester, voor ‘De Droge Delta’, een onderzoek naar ruimtelijke hefbomen in de strijd tegen droogte en waterschaarste. LABO RUIMTE, een laboratorium voor complexe ruimtelijke vraagstukken waarbij ontwerpend onderzoek centraal staat, vierde in 2023 ook zijn tienjarig bestaan. Dat ontwerp nieuwe inzichten oplevert en kan bijdragen tot de dialoog over de grote maatschappelijke uitdagingen van de toekomst, tonen de Planningsprijs, een

Henry van de Velde Award en een boekje ter gelegenheid van het jubileum.