Erik Wieërs in debat ‘Quality Matters’ De toekomst van het architectuurbeleid in België

Naar aanleiding van de verschijning van het nummer A+299 Quality Matters organiseert A+ op 14 december, in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester, de Brusselse Bouwmeester Maître Architecte en de Cellule Architecture een debatavond over de stand en de toekomst van het architectuurbeleid in België. Bouwmeesters, architecten, opdrachtgevers en burgers gaan in discussie over de hete hangijzers van het huidige beleid.

Onderwerpen als de toekomst van de huidige beleidsinstrumenten, de rol van private partners, de manier waarop bouwmeesters zich verhouden tot de civil society en de impact van participatie komen aan bod. Erik Wieërs (Vlaams Bouwmeester), Georgios Maillis (Charleroi Bouwmeester), Thomas Moor (Cellule architecture), Kristiaan Borret (BMA) en Peter Vanden Abeele (Gentse Stadsbouwmeester) gaan in gesprek met architecten en publieke en private opdrachtgevers.

Ook het nummer A+299 Quality Matters, een special die alleen in het Engels wordt gepubliceerd, is een coproductie tussen A+, het Team Vlaams Bouwmeester, BMA en de Cellule Architecture. Architectuur uit België krijgt veel positieve aandacht in het buitenland. Dat is deels te danken aan een doorgedreven architectuurbeleid dat de laatste twintig jaar werd uitgerold: instanties zoals de Vlaamse en Brusselse Bouwmeester, de verschillende Stadsbouwmeesters, procedures zoals Open Oproep, en de oprichting van de Cellule Architecture en nu ook het ICA/WB dragen hier allemaal op hun manier toe bij. Ook regionale culturele spelers en publieke bouwheren spelen een belangrijke rol. A+ publiceert in dit nummer een breed scala aan gerealiseerde projecten van de afgelopen jaren, onderzoekt aan de hand hiervan hoe het beleid architectuurkwaliteit kan bevorderen en welke veranderingen nodig zijn om deze te behouden en te laten groeien.

Programma

17:30

Deuren, koffie en welkom

18:00

Introductie en korte voorstelling van A+299 Quality Matters

18:15 – 18:45

  • Debat 1: De toekomst van de huidige beleidsinstrumenten – welke rol spelen private partners?
  • Sprekers: Kristiaan Borret (BMA), Georgios Maillis (Charleroi Stadsbouwmeester), Thomas Moor (Cellule architecture), Sabine Leribaux (Architectes Associées), Griet Trekels (BPI)

18:45 – 19:00

Discussie met het publiek

19:10 – 19:40

  • Debat 2: Hoe verhoudt de bouwmeester zich tot de civil society, welke rol speelt participatie?
  • Sprekers: Erik Wieërs (Vlaams Bouwmeester), Peter Van den Abeele (Gents Stadsbouwmeester), Marlies Leenaerts (mobility activist), Nadia Casabella (1010 architects)

19:40 – 19:55

Discussie met het publiek

19:55

Slotwoord

20:00

Drink en hapje

Praktische info

14 december 2022, 17:30 – 20:00
Perspective – Naamsestraat 59, 1000 Brussel
In het Frans/Nederlands

 

Inschrijven op website A+