Contactdag voor ontwerpers : de presentaties

U was weer talrijk aanwezig op onze contactdag.

De presentaties van de sprekers zijn vanaf nu beschikbaar op deze website.


- statistieken over de voorbije Open Oproepen, rapport van IDEA CONSULT (presentatie door Tania Hertveld, bestuurscoördinator)
- Vlaams Bouwmeester Marcel Smets schetste de tendensen en nieuwe ontwikkelingen in Open Oproep 19. Hij liet u meekijken achter de schermen van procedure van de Open Oproep; waar hij op let tijdens een selectie en wat een aantal nuttige tips voor het samenstellen van een goed portfolio kunnen zijn.
- toelichting over de procedure Open Oproep en de projecten in Open Oproep 19 (presentatie door Sofie Troch, projectbegeleider Lokale Overheden)
-  de aangepaste procedure Open Oproep voor de scholen (presentatie door Anne Malliet, projectcoördinator schoolgebouwen) 
-  de architectenopdracht binnen de DBFM inhaalbeweging Scholen Bouwen (Dirk De Roo en Thomas Vivijs, Fortis Real Estate) 
- Kunst in Opdracht en hoe Kunst in Opdracht in Open Oproep kan betrokken worden (Katrien Laenen, artistiek coördinator Vlaams Bouwmeester).
- de online inschrijvingsmodule op deze website (door Pieter Degrendele).

Hier vindt u de presentaties van de verschillende sprekers op deze contactdag.

Hoe kunt u uw selectiekansen vergroten?

Vlaams Bouwmeester Marcel Smets nam de aanwezigen mee voor een kijkje achter de schermen van de Open oproep-procedure. Waar let hij op? Enkele tips voor het samenstellen van een goed portfolio.

1. Kies bewust de projecten uit waarvoor u zich kandidaat wilt stellen. Weersta aan de verleiding om voor zoveel mogelijk opdrachten in te schrijven vanuit de gedachte dat u daarmee uw kansen zou vergroten. Met een weloverwogen keuze maakt u een betere indruk.
2. Druk uw motivering uit in een gerichte omschrijving. Bouwheren lezen de motivering met veel aandacht omdat deze een indicatie geeft voor de betrokkenheid van kandidaten bij de opdracht.
3. Stel een toegankelijk portfolio op. Denk eraan dat een bouwheer meestal géén specialist in architectuur is.
4. Kies goede referenties. We kijken uit naar opdrachten in een vergelijkbaar domein. Dat kan zowel betekenen in dezelfde sector, als in een bredere interpretatie. Een vergelijkbaar project kunt u in uw portfolio best wat meer toelichten.
5. Zorg dat u van bij de start kunt aantonen dat u alle expertise in huis hebt om de totaliteit van de opdracht tot een goed einde te brengen. Niet voor niets is er een evolutie naar meer tijdelijke verenigingen bij de inschrijvingen.
6. Wanneer u uitgenodigd wordt voor een presentatie, probeer de kern van het concept in bevattelijke taal uit te leggen. De vraagstelling is een belangrijk onderdeel van de selectieprocedure.