Atelierweek Meesterproef 2010 in Gent

Op 15 november is de werkweek van de Meesterproef 2010 van start gegaan in de Gentse Zebrastraat. In een gedeeld atelier werken de geselecteerde jonge ontwerpers en kunstenaars, individueel of als duo, aan de gekozen opdracht geformuleerd door de Stad Gent in samenspraak met het Team Vlaams Bouwmeester.

De deelnemers per project zijn:


- 01 recreatieve structuur Rabot: kunstenaars Karl Philips, Paul Van Haegenbergh, Lore Rabaut
- 02 jeugdhuis El Paso: ontwerpers Karel Verstraeten, Steven Schenk, Sebastiaan Wouters, Lore Verheyleweghen
- 03 2 parkjes: duo's ontwerper & kunstenaar Thomas Van Campenhout & Laurent Dupont-garitte, Toon Roosen & Filip Van Dingenen, Hans Druart & Roberta Gigante
- 04 woning op kleine oppervlakte: ontwerpers Hans Ooms, Glenn Van Ooteghem, Marijn Vanhoutte, Frédérique Lippens
- 05 jeugdhuis Bonte Was: ontwerpers Julie Alboort, Bob Van Abbenyen, Wim Van den berge, Wesley Degreef
- 06 grindbakken Oude Dokken: ontwerper Laura Nagels, duo's ontwerper & kunstenaar Sarah Melsens & Roberta Gigante, Daan Derden & Karl Philips
- 07 site Maria Goretti: ontwerpers Wannes Peeters, Thijs Kennis, Annelies De Nijs

 Het intensief werkproces van eerste concept tot ontwerpvoorstel wordt professioneel omkaderd door drie externe begeleiders: Tania Vandenbussche (begeleider architectuur), Jana Crepon (begeleider landschapsarchitectuur) en Emilio López-Menchero (begeleider kunst).

Hoewel elk van de begeleiders een specifieke achtergrond en expertise heeft, hebben ze alledrie een sterke affiniteit met ruimtelijke ingrepen in een complexe, stedelijke context. Bovendien hebben ze ervaring met werken in het grensgebied van verschillende disciplines. Dit zijn belangrijke kwaliteiten om de jonge deelnemers van de Meesterproef 2010 op weg te helpen bij de aanpak van de voorliggende kleinschalige, maar uitermate stedelijke projecten.

Met de atelierweek van de Meesterproef wil de Vlaamse Bouwmeester een omkaderde setting creëren waarin de jonge ontwerpers en kunstenaars voor het eerst in aanraking komen met een reële publieke opdrachtgever, in casu de Stad Gent. Deze confrontatie levert niet enkel een meerwaarde op voor de deelnemers van de Meesterproef, maar vormt ook een stimulans voor de bouwheer om de opdracht met andere ogen te bekijken. Op het einde van de week presenteert elk team immers zijn voorstel aan de opdrachtgever. Het formuleren van verschillende visies helpt de bouwheer om inzicht te krijgen in de opdracht en om weloverwogen keuzes te maken. Voor elk project zal uiteindelijk één team aangesteld worden waarmee de Stad Gent wenst verder te gaan.