Luchtfoto Project 07 Meesterproef 2022 Een inbreidingsproject met sociale koopwoningen en gemeenschappelijk binnengebied in Rupelmonde ©GDI Vlaanderen

MP2207 Een inbreidingsproject met sociale koopwoningen en gemeenschappelijk binnengebied in Rupelmonde

Projectomschrijving

Rupelmonde is gelegen aan de Schelde bij de monding van de rivier de Rupel. Deze deelgemeente van Kruibeke heeft een rijke geschiedenis, onder meer als geboorteplaats van Gerardus De Creemer, beter gekend onder de naam Mercator. Het projectgebied, gelegen in het bouwblok tussen de Geerard De Creemerstraat en de Broekstraat, ligt op wandelafstand van het centrum van Rupelmonde. De Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren wenst hier een tiental sociale koopwoningen te realiseren.

Het aansnijden van greenfields voor sociale woningbouw is vandaag niet meer aan de orde. De huisvestingsmaatschappij wil met dit inbreidingsproject dan ook op zoek naar mogelijke alternatieven door een bestaand bouwblok kwalitatief te verdichten. Sociale koopwoningen zijn in het verleden voornamelijk gerealiseerd als grondgebonden gezinswoningen met parking of garage. In de toekomst zal deze typologie omwille van de aanzienlijke grondinname en bouwoppervlakte moeilijk betaalbaar blijven. Met deze opdracht wil de huisvestingsmaatschappij inzetten op het onderzoek naar evenwaardige kwalitatieve typologieën in een verdichtingsstrategie.

Het bestaande appartementsgebouw met veertien appartementen en ondergrondse parking in de Geerard De Creemerstraat is eigendom van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting en wordt betrokken bij de visieopbouw van het inbreidingsproject. Hierdoor ontstaan kansen voor een kwalitatieve inrichting van de niet bebouwde ruimte in het bouwblok, met het oog op collectief gebruik en vergroening.

MP2207 Een inbreidingsproject met sociale koopwoningen en gemeenschappelijk binnengebied in Rupelmonde Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren

Broekstraat 28,30 en 38 en achterliggende garages en Geerard De Creemerstraat 63, 9150 Kruibeke

Bouwheer

Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren
D. van Beverenlaan 11
9120 Beveren

Type opdracht

Nieuwbouw 

Contactpersoon Team Vlaams Bouwmeester

Christa Dewachter