4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

Sitefoto projectsite OO4101 Zorgbuurt Kessel ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel site

4101 Zorgbuurt Kessel site ©Tim Van de Velde

4101 Zorgbuurt Kessel Luchtfoto

4101 Zorgbuurt Kessel Luchtfoto

Project description

By constructing a full-fledged care neighbourhood, the non-profit association Zorggroep Zusters van Berlaar (Care group Sisters of Berlaar) wants to take a new step in supporting the residents of Kessel and its surroundings, and this, on an entirely renovated site located centrally in the rural village centre.

This exceptional location, with a view of the green valley of the Lindekensbeek, has many assets, but also poses challenges: the accessibility of the care neighbourhood, the relation with the village and with the historical landscape, the relation and opportunities for social integration with the planned new construction for the Goezo Kessel primary school. After all, the care neighbourhood will share the valley area with this new-build school.

The ambition of the Zorggroep is to turn this care neighbourhood into a full-fledged and integrated part of the village and to create a sustainable environment where everyone feels welcome and is happy to stay.

The care neighbourhood

The care neighbourhood as a whole must first be examined at the level of the master plan. This should result in a logical structure that allows the old buildings to keep operating during the building work, with attention being paid to accessibility.

The aim is to arrive at a strong landscaping approach for the entire site, with a high-quality green staying space that connects the care neighbourhood, the village and the open space. The appropriate modes of transport should be accommodated here.

The neighbourhood care home: a local services centre, a day-care centre and a short-stay home under a single roof.

The neighbourhood care home is the beating heart of the site: it connects the neighbourhood and the new care centre. It includes a local services centre that comprises a multipurpose hall that is multifunctional and divisible and can therefore also be made available to the local associations and schools of Kessel. By offering educational and recreational activities (guest speakers, hobby club, computer classes, etc.) and setting up a neighbourhood restaurant, the aim is above all to create a pleasant meeting place for the elderly in the neighbourhood.

People over 65 who live at home and who want to enjoy such activities but need more support to do so should be welcome here. The day-care centre should provide an adapted programme, with extra time and space for care moments, for its two residential groups of ten people each.

If there is need for a full-fledged stay for a shorter period of time, the 13 short-stay rooms offer a solution. Home nursing should also have its place within this complex.

The new Sint-Jozef residential care centre

When it is no longer possible to live independently at home, residents can always choose to remain permanently at the Sint-Jozef residential care centre. This centre is organized in residential groups of 8 to 12 people each. Two or more residential groups are combined according to organization and logistics. The roughly 80 residential care rooms each have a net surface area of about 27 m².

In addition, the commissioning authority also wants to provide 8 to 12 care flats of about 50 m². Together, the flats form a ‘group home’ and all adjoin a communal living space and kitchen. The objective here is to appeal to a broader target group, including people with a chronic demand for care. 

A wider offer – both within the residential part and outside it – will lead to more visitors. Sufficient parking facilities should be provided for this purpose.

Since the kitchen is not only responsible for preparing the meals for the residential care centre itself but also for the neighbourhood restaurant, the day-care centre and the campus in Nijlen, a large central kitchen with a capacity of about 500 meals a day is essential. 

The new site (93 residential units + 13 short-stay rooms + local services centre + day-care centre with 20 places and home nursing) is connected to the 16 existing assisted-living homes in Huize Biddeloo.

For all this, the Zorggroep is seeking a functional, flexible and financially feasible spatial concept that makes it possible to work in a cost-efficient manner so that the residents of Kessel can continue to enjoy all the lovely things that their familiar surroundings have to offer at an affordable daily rate.

Selection criteria

  • The general design-based expertise with regard to the project assignment
  • The professional competence
  • The relevant experience 

Award criteria

  1. The quality of the concept and vision development and the design research in light of the ambitions and expectations of the public commissioning authority as formulated in the specifications:
    a. In a broad social context
    b. Applied more functionally to the practical requirements of the user
  2. Process-orientation and process-readiness
  3. The approach to sustainability
  4. The estimate of the project cost
  5. The fee

The weighting of the respective criteria has been determined as follows: 4/3/2/2/1. The weighting of the subcriteria is 1. 

Kessel OO4101

All-inclusive study assignment for the development of a vision for a new care neighbourhood and the construction of a neighbourhood care home, a residential care centre and a communal care home in Kessel.

Project status
Selected agencies
  • Jorge Vidal, LEAGUE
  • LAMA Landscape Architects, MikeViktorViktor architects Antwerpen bvba, Studio Tuin en Wereld
  • NU architectuuratelier, PLUS office architects, Raamwerk
  • Tab Architects, VK Studio Architects, Planners & Designers
Location

Gasthuisstraat 10, 2560 Kessel

Timing project
  • Selectievergadering: 23 Jun 2021
  • Indienen: 30 Nov 2021
  • Jury: 10 Dec 2021
Client

vzw Zorggroep Zusters van Berlaar

contact Client

Tania Stalmans

Contactperson TVB

Christa Dewachter

Procedure

Competitive procedure with negotiation

Budget

€15,500,000 incl. demolition work, layout of the surroundings, fitted furniture, excl. movable furniture, site coordination and EPB (excl. VAT) (excl. Fees)

Fee

General fee basis: 8.71% - 10.52% (excl. VAT) applied to the total amount invested in the building. Layout of the surroundings: 7 % (excl. VAT) applied to the total amount invested in the surroundings (€1,000,000 excl. VAT)

Awards designers

€15,000 (excl. VAT) per candidate, 4 candidates

Downloads

Lijst kandidaten
Selectiebeslissing