Luchtfoto Project 02 Meesterproef 2022 Oude Cité: renovatie en vervanging van veertien woningen met gemeenschappelijke buitenruimte in Galmaarden ©GDI Vlaanderen

MP2202 Oude Cité: renovatie en vervanging van veertien woningen met gemeenschappelijke buitenruimte in Galmaarden

Projectomschrijving

De wijk Oude Cité is gelegen in de kern van het kleine en landelijke Galmaarden in de provincie Vlaams-Brabant en straalt een eigen karakter uit met typerende woningen en smalle steegjes. De oudste gebouwen dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw en zijn dringend toe aan een grondige renovatie of vervanging. De gebouwen werden recent opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed. Op het einde van de jaren 1980 zijn de oorspronkelijke arbeiderswoningen grondige gerenoveerd en werden enkele garageboxen toegevoegd. In 1993 werden de elf woningen en drie appartementen voor het eerst bewoond. Ondanks de renovatie zijn de gebouwen ondertussen sterk verouderd en kampen ze met ernstige stabiliteitsproblemen.

Providentia wenst maximaal in te zetten op een herwaardering van de wijk door deels te renoveren en deels te vervangen zonder daarbij de eigenheid van de wijk te verliezen. Met ontharding, vergroening en collectief gebruik van de publieke buitenruimte wil men op wijkniveau inzetten op woonkwaliteit en ‘buur(t)schap’. Welke vormen van hedendaags (samen)wonen zijn er mogelijks langs een steeg of binnenstraat? Op welke manier kan een schikking van gebouwen buren weer bij elkaar brengen en kinderen gezamenlijk buiten laten spelen? Op welke manier kan de collectieve buitenruimte lucht brengen in het dorpsweefsel en de relatie aangaan met het landschap?

Providentia verwacht creatieve voorstellen die niet alleen meer plaats bieden voor een aangename collectieve buitenruimte, maar zelfs kansen scheppen voor een eventuele uitbreiding van het aantal wooneenheden. Binnen deze vernieuwingsoperatie is het belangrijk na te gaan welke mogelijkheden er zijn om elementen te behouden als herinnering en op die manier de eigenheid van de wijk te vrijwaren. Kunst in opdracht maakt deel uit van het denk- en ontwerpproces voor dit project. Een kunstwerk kan de culturele en maatschappelijke context van het project versterken. Het Platform Kunst in Opdracht van het departement Cultuur, Jeugd en Media selecteert en begeleidt de kunstenaar(s).

MP2202 Oude Cité: renovatie en vervanging van veertien woningen met gemeenschappelijke buitenruimte in Galmaarden Providentia cvba

Oude Cité 1-14, 1570 Galmaarden 

Bouwheer

Providentia cvba 
Brusselsesteenweg 191
1730 Asse

Type opdracht
  • Renovatie en vervangbouw
  • Herontwikkeling op wijkniveau
  • Omgevingsaanleg
  • Inventaris bouwkundig erfgoed
  • Kunst in opdracht
Contactpersoon Team Vlaams Bouwmeester

Jouri De Pelecijn