Expo ‘Dorpelijkheid’ in De Kruierie in Balen Bezoek de artistiek-documentaire verkenningen in Balen

De tentoonstelling ‘Dorpelijkheid’, die in het voorjaar te zien was in het Atelier Bouwmeester, is van 21 september tot 4 oktober te bezoeken in Balen. Hiermee is de imposante maquette ‘Zomeracademie in Balen’ van Mark Luyten en Thomas Verstraeten, eindelijk te ontdekken voor de Balenaars, waarvan velen hun medewerking verleenden aan het project.

Het Team Vlaams Bouwmeester nodigde fotograaf Michiel De Cleene, kunstenaars Mark Luyten en Thomas Verstraeten, en documentairemaakster Nahid Shaikh uit om zich, in alle vrijheid en vanuit hun eigen artistieke of documentaire praktijken, te buigen over het dorp en de bezorgdheden die we hun voorlegden. De resultaten van deze verkenning werden begin 2022 getoond op de tentoonstelling 'Dorpelijkheid' in het Atelier bouwmeester. Dezelfde expo reist nu verder naar het vrijetijdscentrum De Kruierie in Balen.

Michiel De Cleene gaf zijn bijdrage de vorm van een nieuwe publicatie, Nahid Shaikh draaide een film in het Oost-Vlaamse dorp Sint-Maria-Oudenhove en Mark Luyten en Thomas Verstraeten exploreerden de mogelijkheid, een ‘zomeracademie’ te organiseren in Balen. De drie erg verschillende pogingen om grip te krijgen op de dorpse omgeving hebben wellicht één ding gemeen: dat ze via getuigenissen en verhalen de grens aftasten tussen documentaire en fictie.

Mark Luyten en Thomas Verstraeten dompelden zich onder in het sociale en culturele leven van de gemeente Balen. Ze spraken met bewoners en fotografeerden alles wat mogelijk deel zou kunnen uitmaken van de Zomeracademie, een fictief kunstfestival dat zou plaatsvinden in de Kempische gemeente. De foto’s verwerkten ze tot een indrukwekkende maquette, die zeker tot de verbeelding zal spreken van de Balenaars.

Maquette ZOMERACADEMIE IN BALEN Mark Luyten – Thomas Verstraeten, foto ©Michiel De Cleene

Wanneer woe 21 september 2022 - di 04 oktober 2022

Waar VC De Kruierie, Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen

Openingsuren

  • maandag van 14u tot 20u
  • dinsdag – woensdag - donderdag van 10u tot 20u
  • vrijdag van 10u tot 17u
  • zaterdag van 10u tot 16u
  • zondag Gesloten

Prijs Gratis

Meer info op de website van de gemeente Balen

 

Dorpelijkheid.be