Lerend netwerk 2023

De Academische Werkplaats De-Institutionalisering wil de kennisontwikkeling en –overdracht tussen stakeholders versterken. Het Lerend Netwerk is een reeks van events waarop inzichten uit procesbegeleiding en langdurig en praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek worden gedeeld tussen beleid, praktijk en wetenschap. Toekomstige, lopende en afgelopen onderzoekstrajecten kunnen zo innovatie en experiment stimuleren.

Wat is het Lerend Netwerk?

Het Lerend Netwerk is een formum waarop we, via een aantal events, samen reflecteren rond facetten van de-institutionalisering. Het lerend netwerk loopt in 2023, 2024 en 2025 en bestaat ondere andere uit:

  • plaatsbezoeken
  • inspiratie-, denk- en werksessies
  • sessies die open staan voor deelname van een brede groep
  • sessies waar diverse actoren gericht samenzitten. 

Meer info

Stel u kandidaat voor het lerend netwerk

Heb je nog vragen over dit lerend netwerk? laat het ons weten!

Contacteer ons

Programma Lerend Netwerk

13 februari 2023 - Lerend netwerkmoment 1

‘Kleinschaligheid in de grootschaligheid’
De Korenbloem Kortrijk 

28 maart 2023 - Lerend netwerkmoment 2

‘De woonzorgomgeving als gangmaker in de buurt’
Curando Beernem 

18 april 2023 - Lerend netwerkmoment 3

‘Van positief leefklimaat naar burgerschapsklimaat in residentiële jeugdzorg
Tordale / 't Groot Hersberge Torhout 

juni 2023 - Lerend netwerkmoment 4

‘Zorg in een verhuisbeweging’
Voluit Evergem 

7 september 2023 - Lerend netwerkmoment 5

‘Residentie als uitvalsbasis en terugvalbasis’
Heder / Bootsmannen Antwerpen 

Verslagen:

Wie kan deelnemen aan het Lerend Netwerk?

De academische werkplaats richt zich met het Lerend Netwerk naar iedereen die werk wil maken van de complexe uitdagingen die komen kijken bij de verknoping van het woon-, welzijns-, en omgevingsbeleid.

Het lerend netwerk is voor professionelen uit de zorg en voor iedereen die beleidsdomeinoverschrijdend en inclusief wil werken vanuit onderwijs, kinderopvang, tewerkstelling, vrije tijd, lokale (sociale) economie,...

Omdat de Academische Werkplaats er naar streeft om experimenteerruimte te creëren voor regelluwte en innovatie zoeken we personen die vanuit beleid, praktijk en onderzoek (bijvoorbeeld in de vorm van procesbegeleiding, sociaal-ruimtelijk actieonderzoek) meedenken over hoe we deïnstitutionalisering binnen de zorg kunnen realiseren.

Het lerend netwerk wordt bewust intersectoraal samengesteld, maar met bijzondere aandacht voor de mensen waarom het gaat: personen met een handicap die gebruik maken van zorg en ondersteuning, hun netwerk en professionals. We willen verschillende perspectieven samenbrengen om zo mogelijkheden te verkennen om iedereen op zijn of haar manier volwaardig te laten deelnemen aan de maatschappij.