Artikel A+286 Meesterproef 2019 ‘Jong talent tekent sociale woningen’

Het Team Vlaams Bouwmeester, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen en Het Platform Kunst in Opdracht sloegen de handen in elkaar voor de Meesterproef 2019 Sociaal Wonen. Recent afgestudeerde architecten en beloftevolle jonge kunstenaars krijgen daarbij de kans om een publieke opdracht te realiseren.

De Meesterproef Sociaal Wonen geeft net afgestudeerde architecten en kunstenaars de kans om projecten te realiseren waarmee de huisvestingsmaatschappijen zelf instapten. Het gaat over eerder kleinschalige projecten, maar allemaal maatschappelijk relevant en met een specifieke vraag of nood aan innovatie.

In de zomer van 2020 werden 27 beloftevolle ontwerpers uitgenodigd een offerte in te dienen voor een van de negen projecten. Voor alle projecten werden de jury’s gehouden en de voorkeursbieders aangeduid. De winnende voorstellen voor de negen projecten van de Meesterproef tonen de ambitie van de jonge ontwerpers om creatief om te gaan met sociaal wonen.

Momenteel werken 11 jonge architecten en 8 kunstenaars hun sociale woningbouwprojecten verder uit. Ontwerpers en opdrachtgevers worden hier verder in begeleid door hun ervaren meters en peters. Het is nu al uitkijken naar de realisatie van de negen ambitieuze projecten.

In het artikel in A+286 Meesterproef 2019 ‘Jong talent tekent sociale woningen’ maak je kennis met de 9 projecten en hun laureaten.